Протојереј-ставрофор Милан Савић (1920–2010)

У суботу, 27. новембра 2010. године упокојио се у Господу угледни протојереј-ставрофор Милан Савић. Прота Милан је ревносно и предано служио Господу скоро шестдесет година. Своју свештенопастирску службу почео је у парохији Св. Ђорђа у Питсбургу, Пенсилванија, 1953. године, и ту је остао до 1980. године, када бива постављен за секретара Епархије средњезападноамеричке.

Као секретар Епархије опслуживао је парохије у Расину, а касније постављен за пароха у парохији Св. Николе у Вокигену. Постављен је за пароха у парохији Св. Ђорђа у Шерервилу 1982. године. Пензионисан је 1998. године са парохије Св. Ђорђа у Шерервилу, али је наставио свештенопастирску службу у парохији Св. Василија Острошког, најпре у Дирфилду, Илиноис, а касније, када је купљено имање са црквеним објектима, у Лејк Форесту, Метава, Илиноис, да би се коначно повукао у мировину 2006. године, дакле у својој 86-ој години. Последњих неколико година живео је код кћерке Марје и зета Љубише Миличића у Лејк Форесту, Илиноис. Редовно је, када су здравствене прилике дозвољавале служио на светој Литургији, највише у манастиру Новој Грачаници. Прота Милан је један из старе гарде који је заорао дубоку бразду у свим парохијама где је служио.

Прота Милан је рођен у Ариљу, Србија, од оца Славка и мајке Милеве (рођ.Оцокољић) Савић. Ту је и одрастао и завршио основно школовање. Завршио је предратну битољску богословију и Световладимирску академију у Њујорку. Студирао је одмах после рата на Дорчестер колеџу, Оксфорд, Енглеска. По мајци потиче из чувене породице Оцокољића која је дала једног епископа и више свештеника. Његова мајка Милева је рођена сестра блаженопочившег владике Фирмилијана. Треба поменути да је прота Милан за време Другог светског рата припадао четничком равногорском покрету под командом Драже Михаиловића, а после рата провео jе неколико година у избегличким логорима, да би једно време провео у Енглеској на студијама, а по доласку у Америку дипломирао је на Световладимирској духовној академија и Колумбија колеџу.

Пре шест година упокојила се његова верна сапутница протиница Кани (Станица). Прота Милан остаља иза себе: кћерку Милеву (Миломир) Костић, сина Јована (Милева)Савић, кћерку Марју (Љубиша) Миличић, сина Ђорђа (Марија) Савић, унуке Милана и Стевана Савић, сестру Ему, нетијаке Милорада (Мили) Јоцовић и Љубишу Јоцовић, брата од ујака проту Уроша (Иванка) Оцокољић, свастике Маријану (Борис) Степић, Карол Фрид, Мери Хатћинсон и шурака Ник Вучковић. Опело за проту Милана служено је 30. новембра у манастиру Новој Грачаници а заупокојена Литургија 1. децембра 2010. године у манастиру Грачаници, а погреб са малим поменом у манастиру Св. Саве у Либертивилу, поред упокојене супруге протинице Кани. Више о упокојеном проти Милану донећемо у идућем броју ‘'Стазе...'' Изражавамо најтоплије саучешће породици упокојеног проте-ставрофора Милана Савића.

Извор: www.newgracanica.com