Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић: Богослужења страсне седмице

Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић: Богослужења страсне седмице
Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић: Богослужења страсне седмице
Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић: Богослужења страсне седмице
Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић: Богослужења страсне седмице

„Од Великог понедјељка до Велике суботе закључно, показана је читава историја човјечанства, од пада Адамовог до доласка Христа и његове науке“, казао је парох которски, архијерејски намјесник бококоторски, протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић. У оквиру предавања током Великог поста у ризници Српске православне цркве у Котору Кривокапић је протеклог петка говорио на тему “Богослужења страсне седмице“. “Оним што се пјева и чита на богослужењима,  утврђујемо да смо у радости отпостили пост и да у већој радости и са највише разумијевања знамо што се десило за наше спасење и да смо на тај начин, отпостивши и отпојавши хвалу, колико-толико достојно дочекали славно Васкрсење Христово и да кличемо по хиљаду пута „Христос воскресе, ваистину воскресе“, казао је Кривокапић.

Појашњавајући назив Страсне седмице, каже да је то седмица страдања.  „Страст подразумијева облик страдања. Богослужења Велике или Страсне седмице су нетипична и тешко се могу поредити са било којим богослужењима генерално. На примјер на Велику сриједу се десила драма и зато постимо сваког овог дана. Јуда је тада издао, договорио се са првосвештеницима, узео новац и дефакто већ издао Христа. На Велики четвртак увече, уочи Великог петка ге је фактички издао – „Онај кога цјеливам тај је, њега хапсите. Зар цјеливо издаје Сина божијег?“, ријечи су кроз које се многе ствари препознају, у ономе што су међуљудски односи, „Јудин пољубац“…

На Велику сриједу се јавно обавља јелеосвећење. То је седма света тајна. Сви , који су и болесни и који су здрави, тога дана се помазују. На Велику сриједу је и успомена на жену која је добила опроштај гријехова од самога Господа Христа, јер је показала своју љубав. На дан када је Јуда издао Христа и када је тој жени опроштен гријех, види се издајство. Са друге стране видимо велику љубав те жене грешнице која је осјетила ко је Христ и добила опрошај.

Велики четвртак је посебно значајан за Цркву Христову јер је тога дана Христос сазвао своје ученике на посљедњу вечеру. Те године је сам Христос био пасха „жртва“.

На Велики петак се служе „Царски часови. Богослужења су врло великопосна и строга, везана за тему Великог петка.

На Велику суботу се служи Света литурија која има изузетан карактер. Почне се у тамним одеждама, и док звоне звона и свечано се пјева „Васкрсли Боже суди земљи“ тада се свештеници облаче у свијетле бијеле одежде и већ тада се чита Јеванђеље које је некада читано на сам Васкрс“, казао је између осталог Кривокапић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска