Протојереј-ставрофор Обрен Јовановић: Ово је пут Христове голготе и Христовога Васкрсења

Дана 15. јуна 2020. године у 18 часова молебан у цркви Свете Текле у Даниловграду служио је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије црногорско-приморске, уз саслужење и молитвено присуство даниловградских пароха, барског и никшићког свештенства, као и братије манастира Острог.

Вернима се пастирски и очински обратио протојереј-ставрофор Обрен Јовановић:

-Свему сам се надао али се овом јаду нисам надао, да ћу дочекати да неко не знам рад чега и у име чије хапси свештеника Божјега, слугу Божјега, хапси народ Божји и прогања Цркву Православну. Није било давно када се у овим крајевима кренуло да иде у цркву Божју деведесетих, колико је мало људи било на богослужењу због претходне безбожне власти која је убијала вјеру у народу и забрањивала црквене обреде. Када једна власт то успије, да обезбожи један народ, да га отуђи од своје вјере, од оне исконске вјере и људског достојанства, када мисли да је то успјела, онда тај народ некако изгледа изгубљен, рекао је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и присетио се када је као младић живео у Даниловграду, како су упирали прстом у њега јер иде у цркву и жели да упише теологију.

Рекао је да је мало стадо наквашено квасцем благослова Светог Арсенија Сремца и Свете Текле сада нарасло у праву цркву која броји много људи тог града:

-Све што је најљепше у овом граду, саткано је у ову светињу и око ждребаоничке светиње и Светог Василија Острошког. Не знам шта је отац Жељко урадио да би морао синоћ бити ухапшен. Је ли крао? Је ли учио омладину да ломи излоге и да пљачка? Јесу ли свештеници икад ишта народ овдје осим Јеванђеља учили. Ништа ружно се одавде није могло чути и понијети, али очигледно, оним идеолозима не одговара такав богобојажљив народ који живи са мјером Богочовјека Христа”, истакао је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић.

-Све што је позитивно у нашем народу изникло је из онога што Црква Божја учи већ две хиљаде година. Ми хришћани то и радимо, свједочимо Христово Васкрсење, јер да Господ није васкрсао, узалуд је вјера наша, како каже апостол Павле. Да Господ није васкрсао узалуд би била и жртва оца Жељка и оца Мирчете и оца Слоба и владике Јоаникија и свештеника из Никшића који су овдје са нама, као и оца Бориса против кога је поднијета кривична пријава, казао је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић нагласивши:

-Ова држава се претворила у гонитеља цркве Божје и Јеванђеља Божјег. Састајали смо се са њима и њихова је девиза “узми или остави” и “биће како ја кажем, или вас неће бити”. Мало су се преварили, било је и других безбожних власти, а оне који су за вјеру страдали Црква Божја памти и прославља ево већ две хиљаде година. Зато мало али велико стадо, немојте се уплашити, долази зло вријеме овдје, то је очигледно, али то зло вријеме Бог допушта да се свако од нас измјери гдје стоји у односу на мјеру Богочовјека Христа. То зло вријеме долази да се одлучи вјера од невјере, да се покаже ко је човјек, а ко је нечовјек, ко је брат, а ко је небрат, ко је комшија, а ко је зли пријатељ.

-Будимо у вјери и у трпљењу,  и да знамо да наша жртва није бесмислена и да се она уграђује у Христову жртву и у кончине мученика. Свака капљица њихове крви је један нови хришћанин, свако од нас је капља њихове вјере и њихове крви која тече венама Цркве Божје која живи у овоме свијету, а није од овога свијета. Дајемо сада молитвену подршку нашем оцу Жељку, оцу Мирчети, владици Јоаникију, свим свештеницима којима ће да се суди ових дана, дајемо подршку њиховим честитим породицама, сви смо ми данас они. Вјера је непобедива и врата пакла је неће надвладати. Црква Божја ће свему одољети као што је кроз вијекове.

-Ми сви смо једно са осуђеним свештеницима, јер је Црква Божја једно, а такође и да се молимо и за безбожну власт да се уразуми, да се покаје јер је Богу најдражи покајник. Власт жели да свој живот положимо за њих, а Црква Божја то никад није била, нити ће бити. Нека им Бог да покајања и мудрости да више не чине ово безумље, да промјене овај безбожни закон. Да нам Господ да снаге, да знамо да долазе зла времена и да ће Господ на крају побиједити, јер ово је пут Христове голготе и Христовога Васкрсења”, закључио је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић.

Верни народ даниловградски се нешто касније спонтано окупио испред ЦБ Даниловград да молитвеним песмама и својим присуством да подршку свештенику Жељку Ћалићу, који је у касним сатима, по одлуци судије, пуштен из притвора.

Извор: Митрополија црногорско-приморска