Протојереј-ставрофор Велибор Џомић: Зло добра донети не може, са законом о верским заједницама се отишло предалеко

Пред посланицима у Скупштини Црне Горе данас је закон о слободи вероисповести и правном положају верских заједница. Пре седнице, о том пропису расправља законодавни одбор. Протојереј Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске, рекао је за РТС да је судбина предлога закона који је противуставан у рукама неколико људи у Црној Гори.

Сви свештеници и монаси Митрополије црногорско-приморске и Епископије будимљанско-никшићке окупљају се испред Скупштине Црне Горе на сабор под слоганом У Имену Божјем је суд и правда. Литургија ће бити служена у храму Христовог васкрсења у Подгорици.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић рекао је за РТС да је данас свашта могуће, па и да се закон повуче ако се буде чуо разуман и озбиљан глас цркве, који се сабрао и артикулисао крај моштју светог Василија Острошког у Никшићу, као и глас црквене пуноће који ће се чути из Храма Христовог васкрсења.

Рекао је да је циљ данашњих скупова подсећање да су сви дужни да сведоче о непролазним и најдубљим вредностима људског достојанства и цркве "која се данас понижава као никад у историји".

Навео је да се свештенство и монаштво окупља да би на цивилизован начин послало поруку да зло добра донети не може и да су сви дужни да буду људи и да поштују људско достојанство.

Он је истакао да би требало поштовати државу и законе али да је кључна порука да се са овим законом отишло предалеко и да он, не само да је нечовечан и дискриминаторан, већ дубоко вређа достојанство Цркве и уперен је против Српске Православне Цркве, односно Митрополије црногорско-приморске.

На наводе да закон подразумева шест нивоа правне заштите, протојереј-ставрофор Велибор Џомићје рекао да су то најгрубље неистине. -То је као да вам неко стави нож под грло и спрема се да вам пререже гркљан и каже: Jа тебе оперишем, биће ти боље, навео је протојереј-ставрофор Велибор Џомић и додао да је обавио многе разговоре са представницима међународне заједнице и да су они били исцрпни јер сви виде да се једно прича, друго ради, а треће мисли.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомићје рекао да је и из Свете столице стигла јасна порука од папе Фрање, али и подршка са многих адреса борби за право на слободу вероисповести. Захвалио се на подршци и Извршном одбору САНУ и свима који брину, јер, како додаје, није само реч о Српској Православној Цркви која је мета режима, већ је то питање борбе за поштовање људског достојанства.

Извор: РТС