+ Протојереј-ставрофор Жарко Аничић (1952 - 2014)

Протојереј-ставрофор Жарко Аничић, парох седме парохије при храму Покрова Пресвете Богородице, после дуже болести упокојио се 19. јуна 2014. у вечерњим часовима.

Прота Жарко је рођен 08. марта 1952. у селу Сурјан код Мркоњић Града. После завршене Београдске богословијеСветога Саве 1973. г. ступио је у брак са Миленом, рођеном Кудра, из села Густовара код Мркоњић Града са којом је изродио четири сина који су пошли његовим стопама и примером служења Светој Цркви, и то: ђакона Славка; докторанде теологије Јована и Павла; и најмлађег Саву, свршеног ученика Шесте београдске гимназије.

Рукоположен је 7. октобра 1973. г. и постављен за парохијског ђакона у Задру од стране Епископа далматинског Стефана, а две године касније рукоположен је у чин презвитера и постављен је за другог задарског пароха, где је био са службом све до августа 1991. г. када је због тадашњих политичких прилика у Хрватској морао да избегне са својом породицом у Београд. По доласку у Београд, 5. септембра 1991. г. постављен је за седмог пароха при храму Покрова Пресвете Богородице у Београду, где се налазио са парохијском службом све до последњега часа. Његов вишедеценијски пастирски рад како у Задру, тако и у Београду, оставио је дубоког трага међу његовим парохијанима и свим вернима који су га познавали. Због тога је вест о његовом прераном упокојењу све ожалостила.

Заупокојена Литургија с почетком у 9 часова служиће се у уторак 24. јуна 2014. г. у храму Покрова Пресвете Богородице у Београду, а у наставку и свештеничко опело. Сахрана почившег проте Жарка обавиће се потом на београдском гробљу Лешће.

протођакон Стевица Рапајић