Протокол о регулисању односа између Српске Православне Цркве и Грађевинске дирекције Србије у реализацији пројекта изградње Патријаршијског двора

Његова Светост Патријарх српски Господин Павле, председник Светог архијерејског синода Српске православне цркве данас је са мр Зораном Поповићем, председникм Грађевинске дирекције Србије потписао Протокол о регулисању односа између Српске православне цркве и Грађевинске дирекције Србије у реализацији пројекта изградње Патријаршијског двора. Овом свечаном чину присуствовали су патријаршијски званичници и министар вера Републике Србије, проф. др Војислав Миловановић, протонеимар Спомен-храма Светог Саве, као и сарадници мр Поповића.

Његова Светост Патријарх Г. Павле је говорећи о значају довршења Спомен-храма Светог Саве и испуњењу заветне мисли српског народа, као и уређењу Светосавског платоа на коме ће бити и нови Патријаршијски двор, посебно захвалио мр Зорану Поповићу и Грађевинској дирекцији Србије, као и проф. др В. Миловановићу, који су покренули иницијативу да се, уз пуну помоћ и подршку државе, коначно оствари оно што је било предвиђено још тридесетих година прошлог века.

Мр Поповић је истакао да обављање овог посла за њега и државну установу којом руководи представља велику част и да Грађевинска дирекција Србије очекује да се, у прву фазу укључе и наша највећа грађевинска предузећа.

Протонеимар Спомен-храма, проф. др Миловановић је најавио да ће полагање камена-темељца бити 10. маја ове године, на централној црквеној прослави 200-годишњице Првог српског устанка.

Предвиђено је да у Патријаршијском двору буду смештене резиденцијалне просторије Патријарха српског, дворане за седнице, апартмани српских архијереја, салони за пријеме, началства централних црквених тела и органа (Свети Синод, Велики црквени суд, Патријаршијски управи одбор, Информативно-издавачка установа, Добротворни фонд Човекољубље…), сала за предавања и концерте и друго.