Протонамесник Владан Симић: Oдговори на питања Александра Апостоловског, новинара листа ,,Политика“

Питање: “Политику”, наиме, занима, какав је сада статус епископа Константина, где он борави, и, какав је, уопште, статус суспендованих епископа у другим случајевима? С обзиром на то да је он још службеник СПЦ, медији су спекулисали да се налази у "кућном притвору", што сте демантовали. Али, има ли он слободу кретања, где се, рецимо, тренутно налази, сме ли разговарати са медијима?

Одговор: Епископ средњоевропски г. Константин је одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве стављен под суспензију, о чему је Свети Синод благовремено и јасно обавестио јавност. Суспензија подразумева да је епископу привремено одузето право на управљање епархијом до коначне одлуке коју ће донети Свети Архијерејски Сабор.

Питање: С обзиром на то да је он још службеник СПЦ, медији су спекулисали да се налази у "кућном притвору", што сте демантовали. Али, има ли он слободу кретања, где се, рецимо, тренутно налази, сме ли разговарати са медијима?

Одговор: Називати епископа Цркве Божје ,,службеником СПЦ“ је неприхватљиво. У том смислу Вам срдачно препоручујем да се пре постављања питања мало боље упознате са бићем Цркве и њеном унутрашњом организацијом. Ипак, ради читалаца ,,Политике“, одговорићу на ово питање. Колико је потписнику ових редова познато, епископ Константин се налази у седишту  Епархије средњоевропске у манастиру Успења Пресвете Богородице у Химелстиру у Немачкој и, разуме се, потпуно је слободан. Спекулације о наводном укидању његових основних људских права су потпуне неистине и злонамерне измишљотине.

Питање: Можете ли, такође, да опишете, на који начин су данас организоване епархија средњоевропска и Епархија аустријско-швајцарска?

Одговор: Епархија средњоевропска и Епархија аустријско-швајцарска су, као и остале епархије Српске Православне Цркве, организоване у складу са свештеним канонима Цркве и Уставом Српске Православне Цркве. Дакле, у њима постоје надлежни епископи и сва друга епархијска тела чији је основни задатак да помогну епископу у обављању његових дужности. Једина разлика која постоји, а и она је предвиђена канонским одредбама и Уставом, јесте да обема епархијама, привремено, управљају епископи администратори. Одлукама Светог Архијерејског Синода као извршног органа Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве - Сабора у малом - Eпархијом средњоевропском тренутно управља Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, а Епархијом аустријско-швајцарском, до избора новог епархијског архијереја, управља Преосвећени Епископ бачки г. др Иринеј.

Питање: Да ли су надлежне службе у СПЦ откриле и доказале новчане и остале малверзације које су наведене у разлозима за суспнезију владике Константина и да ли се у даљој истрази, дошло до нових открића?Како се, иначе, спроводе истраге у сличним прекршајима епископа? Можете ли нам описати хијерархијску надлежност и начин попступања?  

Одговор: Поступак о коме је реч још увек траје и док Свети Архијерејски Сабор не донесе одлуку није могуће износити у јавност било какве информације у вези са истражним поступком и његовим резултатима. То правило важи у свим уређеним друштвима и организацијама, а важи и у Цркви.

У свим поступцима који се тичу основане сумње у канонску одговорност епископа у првом степену је надлежан Свети Архијерејски Синод који је властан да суспендује епископа и спроведе истражни поступак, а резултате поступка достави на даљу надлежност Светом Архијерејском Сабору који доноси коначну одлуку.

Питање: Да ли су, такође, тачне спекулације да ће као могућег новог епископа средњоевропског СПЦ поставити Андреју Ћилерџића, патријарховог викарног епископа и шефа кабинета његове светости.

Одговор: Постављањем овог питања Ви сте на себе преузели улогу Светог Архијерејског Сабора јер сте унапред осудили епископа Константина и прејудицирали одлуку о његовој смени, што је у потпуности неприхватљиво. Пре евентуалног избора новог епископа, Свети Архијерејски Сабор најпре треба да одлучи да ли постоји канонска одговорност епископа Константина. Сачекајмо да се поступак оконча и да Свети Архијерејски Сабор донесе свој коначан суд. Уосталом, и сами кажете да су у питању спекулације, тако да даљи коментар није потребан.

Протонамесник Владан Симић

Извор: Епархија бачка