Провокација украјинских расколника у Кијевско-печерској лаври

Украјински ултранационалисти и расколници из Кијевског патријархата спровели су «молитвену акцију» у Успенском сабору Кијевско-печерске лавре, преноси агенција Eadaily. Ултранационалисти су манастир посетили под покрићем екскурзије, а са собом су довели и «свештеника» Кијевског патријархата, који је служио молебан у храму канонске Украјинске православне цркве Московског патријархата.

-То је почетак ослобођења Лавре од московских фарисеја, прокоментарисао je незаконит упад на територију манастира бивши вођа украјинске екстремистичке организације УНА-УНСО Дмитри Корчински, који је још на почетку 90-их предводио покушаје насилног заузимања Лавре.

Шеф Синодалног информационо-просветитељског одељења канонске Украјинске Православне Цркве Епископ ирпенски г. Климент (Вечерја) назвао је овај поступак расколника провокацијом, преносе РИА Новости. -То што се десило у Успенском сабору Кијевско-печерске лавре, не може бити названо богослужењем, то је била чиста провокација представника тзв. Кијевског патријархата. Група људи је дошла у манастир, тобоже на екскурзију, и у одређеном тренутку они су почели да глуме богослужење с провокативним текстом молитава. После неког времена, када су им монаси скренули пажњу да око свих богослужења морају прво да се договоре са епископом, они су почели да примењују силу и напали су братију Лавре, изјавио је шеф синодалног одељења.

По његовим речима, главни циљ екстремиста је био видео-снимак, који су убрзо потом они окачили на интернет. Снимак је за кратко време привукао велику пажњу. -Њима није био главни циљ молитва, није им било стало да добију духовну корист од молитве у Успенском сабору, они су хтели да извшре провокацију, да је сниме и тај снимак затим распростране, истакао је епископ Климент. -Сматрам да та акција одговара нивоу њихове културе, као и њиховом духовном нивоу, завршио је своје излагање Владика.

Извор: pravoslavie.ru