Прва англиканска бискупица посвећује се у Јорку

Пасторка Либи Лејн је још 1994. године са својим мужем била први брачни пар рукоположен у Цркви Енглеске – Парламент доноси пропис о увођењу бискупица у Горњи дом.

У катедрали града Јорка на северу Енглеске данас у понедељак биће посвећена прва англиканска пасторка за бискупицу. Либи Лејн (48), досадашња пасторка у Манчестеру, биће прва бискупица Енглеске, пошто је англикански Генерални синод крајем 2014. донео о томе званичну регулацију. Пасторка Лејн је рукоположена 1994. године заједно са својим мужем Џорџом.

Нову пасторку ће посветити надбискуп Јорка Џон Сентаму, који је у англиканској хијерархији други, после надбискупа кентеберијског. Као викарна бискупица  места Стокпорта, она ће бити подређена бискупу Честера у северноенглеској провинцији Јорку. Рачуна се да ће током ове године бити донет пропис да жене буду и дијецезални бискупи у државној Цркви Енглеске (Church of England). Иначе, у овом тренутку су упражњене бискупске столице Нотингема, Глостера, Оксфорда и Њукасла.

Према жељи парламентараца, бискупице би могле убрзо да буду и чланице Горњег дома. Наиме, Доњи дом британског Парламента донео је прошле године нацрт закона према коме ће се будућим бискупицама омогућити лакши улазак у Горњи дом. У овом тренутку чланови Горњег дома су 26 бискупа Цркве Енглеске, међу којима су надбискупи Кентерберија и Јорка, као и бискупи Лондона, Дарама и Винчестера, и  21 ислужени бискуп ове Цркве.

Трећина англиканског свештенства у Енглеској су жене, што је довело до расцепа између либерала и конзервативних по питању кад их треба поставити на парохију, пошто су поједине парохије против жене свештеника.

Извор: Катпрес