Прва храмовна слава у Ливерпулу

ЛиверпулУ сиднејском предграђу Ливерпулу прослављен је празник Светог Луке, Апостола и Јеванђелисте, заштитника Светог храма Њему посвећеног и целе парохије ливерпулске. Свету архијерејску Литургију служио је Владика аустралијско-новозеландски Г. Иринеј, уз саслужење домаћег пароха о. Александра, протођакона Саше Чолића и ђакона Бранка Босанчића. Присуствовао је и свештеник Бугарске Православне Цркве о. Александар и парох блектаунски прота Ненад. За певницом су одговарали Петар Мракић са делом лазаричког хора, а Свети храм је био препун народа из целог Сиднеја.

Обављена је славска литија око Светог храма и преломљен је славски колач. Домаћини славе ове године били су Стево и Рада Допуђ, а за следећу годину славу су примили Милан Ристивојевић и Момо Дубочанин.

ЛиверпулВладика Иринеј је одржао беседу о светитељима које овог дана прослављамо - Светом Луки и Светом Петру Цетињском. Говорећи о Апостолу Луки као првом иконописцу, показао је на икону Тројеручице, која је осликана у време живота Пресвете Богородице, па се предпоставља да је то Њен веродостојан портрет.

На почетку живота ове парохије истичу се већ појединци, браћа и сестре, који помажу не штедећи се и без резерве. Види се да ће молитвама светитеља у овом граду, кандило православља привући и окупити многе чије душе траже мира и спокоја у Христу. Лепо је чути од верника и браће светога храма, да су одушевљени са својим свештеником и попадијом, да их воле и да их од себе не дају. Ретки су ово гласови, поготово у ова времена, кад се свештеници нападају и прогоне можда више него у времена атеизма и безбожне идеологије. Дај Боже да оваквих гласова чујемо више, да има више поштовања, више љубави и хришћанске доброте.

Протојереј-ставрофор Ненад Ђурашиновић

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска