Прва књига националне енциклопедије

Прва књига првог тома "Српске енциклопедије", са 1.929 одредница, представљена у Српској академији наука и уметности. Само први том има две књиге, а остали по једну, па би свих 11 књига, односно десет томова, требало да буде завршено 2020. године.

После две деценије од покретања идеје, у Српској академији наука и уметности представљена је прва књига првог тома "Српске енциклопедије", чиме је започета реализација идеје о националној енциклопедији у десет томова. Госте САНУ поздравио је њен председник, академик Никола Хајдин, а потом је о великом послу који је урађен, али и ономе који тек предстоји говорио академик Чедомир Попов, председник Матице српске којој је, заједно са САНУ поверен посао на изради Енциклопедије. Издавач тог капиталног дела је Завод за уџбенике.

Попов, који је и на челу Уређивачког одбора и један у целом послу је од самог покретања идеје, пуне две деценије, рекао је да је излазак прве књиге значајан датум, с обзиром на то да српски народ до данас није имао националну енциклопедију.

"Енциклопедија је замишљена као национална енциклопедија општег типа, посвећена српском народу и другим народима и културама и историјским, географским и природним појавама које су имале утицај на живот и кретање српског народа од његове појаве у историји до наших дана", објаснио је Попов.

Велики посао на попису појмова, од појава, институција до личности, које треба обухватити Енциклопедијом урађен је за три године, 1996, 1997, 1998. године, објаснио је Попов. Тај попис је садржао нешто више од 40.000 појмова.

Потом је опет уследио застој, 1999. године због НАТО бомбардовања, а 2000. због смене власти, да би посао био обновљен 2003. године. Закон о Српској енциклопедији донет је децембра 2005. године, а Уређивачки одбор изабран 2006.године.

Попов је напоменуо да је у раду на првој књизи учествовало више од 500 писаца текстова, које је 120 редактора претварало у енциклопедијске чланке какве захтева лексикографска методологија.

Прва књига првог тома енциклопедије има 1.929 одредница које су обрадиле све појмове на слово А и започеле оне на слово Б. Београд је одредница са којим ће почети друга књига првог тома и она би, ако све буде текло по плану, требало да буде објављена пред Београдски сајам књига наредне године.

Предвиђено је да само први том има две књиге, а остали по једну, тако да би свих 11 књига, односно десет томова требало да буде завршено 2020. године.

Главни уредник, који је у последње две године водио редакцијске послове, Иван Негришорац оценио је да је највећи разлог за кашњење у изласку прве књиге то што се желело да текстови буду стандардизовани, што би касније утрло пут осталим књигама.

Прва књига првог тома "Српске енциклопедије", штампана у 5.000 примерака, моћи ће да купе посетиоци Сајма књига, а потом ће се наћи у слободној продаји по цени од 35 евра у динарској противвредности.

Извор: РТС