Прва Литургија у новом храму Сретењског манастира

Прва Литургија у новом храму Сретењског манастира
Прва Литургија у новом храму Сретењског манастира
Прва Литургија у новом храму Сретењског манастира
Прва Литургија у новом храму Сретењског манастира

У среду, 15. марта 2017. године, на трећу седмицу Великог поста и на дан Државне иконе Божје Матери, на паперти новог храма Васкресења Христовог и Новомученика Цркве Руске у Сретењском манастиру у Москви служена је Литургија преосвећених Дарова.

Богослужење је одржано под ведрим небом, у подножју прелепог Сабора, на месту где је пострадало хиљаде хришћана за време комунистичких прогона. У Сабору, чије освећење тек предстоји, декоративни радови се приводе крају. Дан првог богослужења није одабран случајно.

Када је започета изградња храма, планирано је да се у њему одржи прво богослужење баш на на стогодишњицу трагичних догађаја Фебруарске револуције - 2. марта 1917. године (15. марта по новом календару) завереници су присилили Цара мученика Николаја Другог да се одрекне престола.

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил благословио је освећење новог храма на празник Вазнесења - 25. маја 2017. године. Тог дана ће бити обележена десетогодшњица обједињења Руске Православне Цркве и Руске Православне Заграничне Цркве. Управо на Вазнесење, пре десет година, потписан је документ о обнављању канонских веза.

Његова Светост Патријарх је благословио, како је било и наумљено, да се прва Литургија одслужи 15. марта, на паперти новог храма, када се две хиљаде православних верника окупило на Тајној вечери Господњој. Свештеници су уз велики труд успели да исповеде све који су се спремали за причешће.

Богослужењем је началствовао игуман Сретењског манастира Преосвећени Епископ јегорјевски г. Тихон (Шевкунов), а саслуживали су монаси манастирске обитељи. На богослужењу је појао хор Сретењске семинарије.

Топло време, за март месец, испратило је овај радосни догађај. После службе братија манастира су предложила свим присутнима да им се придруже за трпезом.

Извор: pravoslavie.ru