Прва недеља поста у Сремским Карловцима

Прва недеља поста у Сремским Карловцима
Прва недеља поста у Сремским Карловцима
Прва недеља поста у Сремским Карловцима
Прва недеља поста у Сремским Карловцима

Окупљајући своја чеда, Црква Христова као милостива Мајка у ове дане Великог и Часног поста обрадовала је својим богослужбеним поретком и лепотом првих дана поста и верне у Сремским Карловцима.

Окупљени око Преосвештеног Владике сремског г. Василија у Саборној цркви, свештенички лик, богослови Карловачке богословије и благоверни народ потрудили су се да ове дане проведу усрдније у молитви. Покајни канон Светог Андреја у понедељак прве недеље читао је Епископ. Богослужење које по својој специфичности одликује Велики и Часни пост, свету Литургију пређеосвећени дарова у среду је служио такође Преосвештени г. Василије уз саслужење дела професора Карловачке богословије.

У петак свету Литургију пређеосвећени дарова служили пароси сремскокарловачки. Тада је прочитан и канон Светом Теодору Тирону и благосиљано жито. На Теодорову суботу свету Литургију, уз саслужење ректора Карловачке богословије протојереја-ставрофора Јована Петковића и крстоносног проте Бранислава Поповића, умировљеног пароха румског, служио је настојатељ Саборне цркве протојереј Јован Милановић.

Велико усрђе и припрема за сусрет са живим Богом довели су велики број православних хришћана да се причесте светим Христовим тајнама. Тако је било и у победоносни дан Недеље Православља. Остаје нада да ће Господ призвати што већи број истинских боготражитеља у ове дане да се сусретну са Њим и открију праву и истинску радост Васкрсења. 

Инфо-служба Саборне цркве