Прва папска миса у Абу Дабију

Први пут у историји један папа је одслужио мису на Арабијском полуострву, и то у присуству верника из 100 народа. Миса је одржана на спортском градском стадиону „Зајед“ у Абу Дабију, а међу присутнима било је и 4.000 муслимана. У свечаности у највећем стадиону Уједињених Арапских Емирата узела је учешће и министарка културе Нура ал Каби. У својој проповеди Папа се осврнуо на посету Светог Фрање Асишког египатском султану пре тачно 800 година. Већ док се возио у папамобилу према стадиону, њега је поздравило велико мноштво раздраганог света. На стадиону је било негде око 50.000 људи, док је на хиљаде људи пратило мису посвећену миру и правди преко видео бима, што би према тамошњим проценама њихов број износио 120.000 људи.

На крају своје посете Папа је подстакао хришћане да се на Арабијском полуострву све више залажу за мир, али и да буду чврсто укорењени у Господу Христу: „Ваше заједнице треба да буду оазе мира“. Претежан број хришћана на Арабијском полуострву су радници исељеници углавном из Индије, Пакистана и Филипина.

За време мисе молитве су произношене на различитим језицима. „Ви сте хор који обухвата разнобојност народа, говора и обреда“, рекао је папа Фрања и додао да је то „разноврсност коју Свети Дух воли и жели да доведе у хармонију како би из тога настала симфонија“.

У својој проповеди 82-годишњи предстојатељ Римокатоличке Цркве подсетио је на сусрет Фрање Асишког са египатским султаном Малик Ал-Камилом 1219. године у граду Дамијету у Делти Нила. И он сада иде стопама тога светог који је такође уклонио непријатељство. Папа је позвао хришћане да воде свакодневни живот испуњен светошћу и тим поводом навео је заповести о блаженству из Христове Проповеди на гори.

Папа Фрања је захвалио и католичком бискупу за Јужну Арабију, швајцарском капуцинеру Паулу Хиндеру, на његовом раду, при том споменувши да се у његовој дијецези налазе халдејско-католички, коптско-католички, гркокатолички, римокатолички марионитски, сиријско-католички, сиромалабарски и сиромаланкарски хришћани.

Овај бискуп је захвалио, између осталог, и престолонаследнику Мухамеду бин-Заједу и Влади што су омогућили ову историјску Папину посету и, између осталог, ставили су Заједов стадион бесплатно за мису. Овим богослужењем Папа је завршио своју тродневну посету Емиратима, која је стајала у знаку међурелигијског дијалога.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)