Прва пастирска посета Србима у Замбији

У периоду од 18. до 22. маја ове године, старешина храма св. апостола Томе у Јоханесбургу, архимандрит Пантелејмон, посетио је чланове српске заједнице који живе у афричкој држави Замбији. Срби су почели да се досељавају у Замбију средином шездесетих година 20. века. За претходних скоро педесет година, ово је била прва посета српског свештеника нашим православним верницима који живе у Лусаки и самим тим овај догађај је од историјског значаја за српски народ и Православну Цркву у Африци. 

Посета је организована на иницијативу оца Пантелејмона и наших верника из Лусаке, а спроведена је са благословом Његовог Преосвестенства епископа Замбије г. Јоакима. Највеће заслуге за припрему овог вредног догађаја имали су Отправник послова Амбасаде Републике Србије у Замбији г. Мирко Манојловић, затим г. Бозо и Младен Бановић, г. Бојан Благојевић, Михајло и Агнес Поповић и остали чланови српске заједнице.  

Првог дана посете, г. Мирко Манојловић је са својом супругом и сином приредио свечани ручак у просторијама резиденције коме су присуствовали владика Замбијски г. Јоаким и Његова Екселенција Амбасадор Руске Федерације у Замбији г. Борис Н. Малахов. Том приликом, отац Пантелејмон је даривао све присутне пригодним поклонима из српске цркве у Јоханесбургу. Исто вече, г. Мирко је у сарадњи са г. Бојаном Благојевићем, г. Младеном Бановићем и осталима, приредио у просторијама Амбасаде Србије свечани сусрет са нашим грађанима и верницима који је био изванредно посећен.

Пошто је овај сусрет уприличен ради бољег међусобног упознавања, архимандрит Пантелејмон се обратио окупљенима бираним и благим речима о улози Српске Православне Цркве у очувању вере и националног идентитета нашег народа, неопходности јацања слоге и заједниства, очувању свете земље Косова и Метохије и сарадњи Цркве и Државе у интересу народа, које су изазвале велико интересовање, пажњу и задовољство међу члановима српске заједнице у Лусаки. Такође, упознао је наше грађане са активностима и успесима Црквено-школске Општине у Јоханесбургу нагласивши да сви успеси происходе из заједничког рада, слоге и на првом месту заједничких молитава и труда у духовном животу верних при храму св. Томе у Јоханесбургу. На крају се захвалио Амбасади Србије у Замбији на пуном и искреном ангажману.

Отац Пантелејмон је за време своје петодневне посете обишао двадесет четири српске породице у Лусаки: Безанов, Поповић, Манојловић, Бановић, Вујичић, Старчевић, Спасић, Домановић, Благојевић, Бујишић, Милер, Мићић, Максимовић, Ранковић, Антин, Каралеић, Шалипур, Чуковић, Лазић, Перуничић, Маглов, Ристановић и две породице Гордић, а заједничким сусретима су присуствовали и чланови породица Целекетић, Делић и Сабан. Освештани су домови и водица и служене остале молитве по потребама.  Свим породицама су уручени поклони: црквени календари, иконе, разгледнице, часопис "Светосавско Огњиште", и књижице са духовним садржајем. Љубазни Срби из Лусаке нису остајали дужни, већ су свог свештеника дочекивали традиционалним српским гостољубљем, а што је најважније примали су га искрено са љубављу и отвореног срца. Разговарано је о Православној вери и духовном животу, а отац Пантелејмон је својим проповедима, саветима и духовним поукама загревао срца људи који су били жељни Реци Божије.

Последњег дана боравка у Лусаки, архимандрит Пантелејмон је на позив Амбасадора Руске Федерације г. Бориса Малахова, одржао састанак са целокупним саставом Амбасаде. Велико интересовање руских дипломата и службеника током разговора било је за положај Срба на Косову и Метохији, стање храмова СПЦ и његово богато монашко искуство из манастира на Косову и Метохији, о чему је отац Пантелејмон исцрпно и аргументовано говорио. Амбасадор Малахов је том приликом предао поклон архимандриту и изразио задовољство његовим доласком и посетом Амбасади РФ у Лусаки.

Истог дана, у капели Владичанског дома, архимандрит Пантелејмон је у подне одслужио прво богослужење на српском језику на овим просторима. Иако је био радни дан, богослужењу је присуствовао највећи део чланова српске заједнице из Лусаке и поједини који су досли из удаљених провинција Замбије, што је примљено са радошћу свих присутних. Овако велика посећеност богослужењу била је плод разговора, дружења, заједничких молитава, искреног зближавања и духовне атмосфере која је владала у српским домовима у Лусаки претходних дана. У току богослужења сви присутни су окретали и преломили славски колац, а после богослужења и заједничког обраћања народу, владика Јоаким је даривао оца Пантелејмона предивном иконом Господа нашег Исуса Христа.

Затим је владика Јоаким приредио коктел у просторијама Владичанског дома где су архимандриту, Срби из Замбије предали пригодан поклон, за сечање на прву пастирску посету свестеника СПЦ овој афричкој земљи. Овом приликом је констатована и веома похвална чињеница, да велики број Срба на разне начине помаже владики Јоакиму и Православној Цркви у Замбији која делује у оквиру древне Александријске Патријаршије.

Посета архимандрита Пантелејмона је протекла у изванредној духовној атмосфери и одлично је примљена у српској заједници у Лусаки. Дирљиво је било видети Србе који су се са сузама у очима, љубављу и искреном захвалношћу поздрављали са српским свестеником, а отац Пантелејмон се са свима опраштао саветујући своје домаћине у Лусаки, вредне и честите Србе, да одлазе на свете литургије у цркву Александријске Патријарсије у Лусаки у којој слузи владика Јоаким, да наставе да се моле Богу, посте, исповедају се, причесшћују и воде хришћански начин живота који води вечном спасењу и свакоме доноси благослов Божији у овом и у будућем животу. У заједничкој оцени ове успесне посете, констатовано је да је била веома корисна и неопходна и на обострано задовољство је договорено да посете српских свештеника Замбији буду редовне, најмање једном годишње.

Нека је слава Богу за ову победу добра, љубави, слоге, заједништва и вере, и нека свим Србима у Замбији буде на духовну корист и снагу, на благослов Божији и вечно спасење !

Чланови Црквеног Одбора српске парохије у Јоханесбургу