Прва посета епископа Силуана Златној обали

Прва посета епископа Силуана Златној обали
Прва посета епископа Силуана Златној обали
Прва посета епископа Силуана Златној обали
Прва посета епископа Силуана Златној обали

Верујући православни народ Квинсланда имао је изузетан благослов и значајан повод за духовну радост због прве архијерејске посете Његовог Преосвештенства Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске г. Силуана.

Духовна радост је била удвостручена, јер је у пратњи епископа Силуана допутовао и Епископ ваљевски г. Милутин са архимандритом Михаилом Биковићем, а као круна овог благословеног догађаја био је бесцени дар који је епископ Милутин донео Митрополији аустралијско-новозеландској - мошти новопросијавшег Преподобног оца нашег Јустина Ћелијског.

У недељу, 18. dецембра 2016. године, Преосвећена господа Архијереји су служили свету Литургију у цркви Успенија Пресвете Богородице на Златној обали, уз саслуживање архимандрита Михаила, протојереја-ставрофора Душана Стефанова, јереја Николе Стефанова, старешине храма јереја Ђорђа Петровића, јереја Станише Остијића и протођакона Миодрага Томића. Храм Успенија Пресвете Богородице, један од млађих храмова Митрополије, и верујући народ Златне обале по први пут у својој историји дочекали су мошти светог угодника Божјег који је из рода нашег - претходно су храм походиле мошти Свете мученице велике кнегиње Јелисавете и инокиње Варваре.

Присуство светих моштију и благољепије свете архијерејске Литургије испунили су срца верних небо-земном радошћу. Преосвећени Владика г. Силуан је поменуо пример Светог Јустина који нам као компас указује циљ, а тај циљ јесте Христос.  -Свети Јустин, као велики богонадахнути богослов, духовна је труба која нам стално напомиње да не заборавимо на оно најважније у животу, а то је да задобијемо Христа, поручио је владика Силуан и подсетио да све што човек поседује и сви његови квалитети, било да је реч о богатству, о учености, лепоти или неким другим квалитетима, ако су без Христа губе свој истински смисао јер пролазе и нестају. -А Свети Јустин нас је учио да је циљ човека ништа мање него Богочовек, што је говорио и животом сведочио не само он, него и сви свети Цркве Божје. На тај и такав хришћански максимализам смо сви позвани, а овај непосредни сусрет са делићем неба на земљи, моштима угодника Божјег Преподобног Јустина, право је духовно укрепљење и потпора на испуњењу овог узвишеног јеванђељског позива. Небески поглед Преподобног Јустина упрт је на све нас. Он нас позива и од нас очекује свето јединство у једној светој саборној и апостолској Цркви. А слично нас учи и Свети Јован Златоусти када каже: -Црква је ограда, ако смо унутра, вук не улази, ако изађемо, зверови ће нас растргнути. Да би духовно опстали, неопходно је дакле, да будемо у јединству са свима светима у Цркви Божјој.

Радосни сусрет настављен је у црквеној сали на заједничкој трпези и разговору. У сали је отац Михаило топло поздравио верујући народ и укратко описао своје досадашње утиске стечене током посете Петом континету.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска