Прва православна игуманија постављена на Фиџију

За првих неколико година колико постоји, Успењски манастир у Савени на Фиџију није имао званичног духовног настојатеља. Међутим,  како фејсбук група „Пацифичка острва Грчке Православне Цркве“ извештава, монахиња геронтиса Меланија званично је постављена за игуманију овог манастира. Манастир, који се налази на обали у северозападном делу Лаутоке на главном острву, налази се под јурисдикцијом Митрополије Новог Зеланда Васељенске Патријаршије. Његово Високопреосвештенство Митрополит новозеландски Амфилохије обавио је чин увођења у службу.

Догађај је јединствен и важан у животу Православне Цркве у Фиџију не само што је мати Меланија прва игуманија на Фиџију, већ и због тога што је она рођена Фиџијка, као и њена сестра Аниса. Свечаности је присуствовао и о. Мелетије из манастира Светих Архангела у Левину, на Новом Зеланду, и игуманија Јулијана из манастира Керовунио на Тиносу, где су игуманија Меланија и сестра Аниса провеле годину и по дана.

Вебсајт Канонских православних епископа Аустралије и Океаније бележи да поред Успењског мананастира, још и четири парохије делују на Фиџију и све су под јурисдикцијом Васељенске Патријаршије. Три су на главном острву са четвртом која је на другом највећем острву Вануа Лева.

У чланку из октобра 2015. године митрополит Амфилохије пише да Црква одржава сиротиште Свете Тавите и „Сигурни дом“ за жене на Фиџију.

Извор: Православие.ру (са енглеског Информативна служба СПЦ)