Прва православна школа у Бугарској за основце

У граду Ловечу у Бугарској отворена је прошлог понедељника прва православна основна школа у земљи. Митрополит ловачки Гаврило одслужио је чин призива Светог Духа за почетак школске године и последовање водоосвећења. Основна школа је посвећена Светим седмочисленицима. Назив школе је смисаоно изабран како би била под духовним старањем седморице великих словенских мисионара чији је рад везан за писменост и просвету у Бугарској -  Свете браће Ћирила и Методија и њихових ученика Климента, Наума, Саве, Горазда и Ангеларија.

Школа је регистрована при Министарству просвете и науке и радиће по курикулуму овог Министарства, а предаваће се и основи хришћанске православне вере и тако деца бити васпитавана у хришћанском духу. О школи се стара Ловачка митрополија. Прочитана је и порука Свјатејшег патријарха бугарског Неофита, градоначеника Ловеча и других радника.

Митролит Гаврило је рекао: „Хоћемо да помогнемо деци да одрастају и живе у радости, нади и љубави, и да буду корисни народу и отаџбини; да међу њима не буде насиља или потезања за алкохолом, дрогама и другим пороцима; да их учимо вери у Бога, да воле народ, да буду верни и одговорни.“

Извор: Ловчанска епархија (са бугарског Информативна служба Српске Православне Цркве)