Прва руска црква на Кипру

Освећење прве православне цркве у руском стилу у част Светог Андреја Првозваног одржаће се 27. марта 2017. године, јавља РИА-Новости. -Ово је прва црква на острву подигнута у руском стилу за духовне потребе верника који говоре руски у Митрополији тамасоској ​​Кипарског Православне Цркве и због тога је јединствена. Ово је заиста велики догађај који ће допринети јачању пријатељства између наших Цркава и народа, изјавио је протојереј Игор Јакимчук, секретар у Одељењу међухришћанске односе Московске Патријаршије.

Већ постоји неколико руских парохија на Кипру, али оне, наравно, делују у саставу Кипарском Цркве, изјавио је он. Према његовим речима, очекује се да Митрополит волоколамски Иларион присуствовује освећењу новог храма. Митрополит тамасоски Исаија ​ студирао је на Московској духовној академији и дугогодишњи је пријатељ Руске Православне Цркве.

Председник Републике Кипра, хорови Петроградске духовне академије и Сретењског манастира, и почасни градитељ Руске Федерације председник социјално-културне фондације "Стваралачки свет" Вјачеслав Заренков такође се очекују на свечаности.

Нова црква има пет златних купола из Петрограда. Централна купола, тежине скоро осам тона, постављена је на цркву 7. јула 2016. године. Црква ће моћи примити 400 верника и биће окружена великим вртом на падини, павиљонима, рецепцијом, парком за децу са посебним играма за оне који имају проблема са кретањем.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)