Прва седница Одбора за обнову „Краљевог конака’’

Прва седница Одбора за обнову „Краљевог конака’’
Прва седница Одбора за обнову „Краљевог конака’’
Прва седница Одбора за обнову „Краљевог конака’’
Прва седница Одбора за обнову „Краљевог конака’’

У понедељак, 28.07.2014. године, у манастиру Светог Прохора Пчињског одржана је прва седница Одбора за обнову „Краљевог конака’’. Председник Републике Србије господин Томислав Николић због обавеза није могао присуствовати, али је за свог изасланика делегирао свог саветника за културу господина Радослава Павловића. Осим чланова Одбора, седници су присуствовали чланови Тендерске комисије и чланови Надзорног ограна, тако да је седница, осим 4 члана Одбора, која из оправданих разлога нису могли присуствовати, била у пуном саставу.

Ова седница, могло би се рећи, је продужетак предходне – конститутивне седнице и њен циљ је био упознавање чланова са тренутним стањем „Краљевог конака’’, уз стручно објашњење пројектаната и надзорног органа.

По обиласку објекта „Краљевог конака’’, члановима Одбора приказана је презентација пројекта „Краљевог конака’’. Презентацију је стручно објашњавао архитекта господин Александар Радовић из Ниша, дугогодишњи трудбеник на пројектима који су рађени у комплексу манастира Свети Прохор Пчињски. Осим господина Радовића, презентацију је својим коментарима испратио и господин Сима Гушић, директор фирме „Форма антика’’ из Ниша, која је урадила архитектонско-грађевински пројекат „Краљевог конака’’. Господин Драгољуб Тодоровић, архитекта и надзорни орган испред Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда констатовао је да је презентовани пројекат ,,Краљевог конака’’ урађен по условима који је издао Републички завод и да су текући радови у складу са пројектом.

По завршетку презентације, стручно мишљење изнеле су директорка Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда госпођа Мирјана Андрић и в.д. директора из Завода за заштиту споменика културе из Ниша госпођа Елена Васић Петровић. Обе су оцениле да је пројектна документација комплетирана и потпуно уредна, као и то да су на исту пројектну документацију већ издати услови и дата сагласност од надлежног Завода.

Закључак, дакле, седнице је да су сви услови за даљи наставак радова испуњени и да је следећи корак, односно задатак чланова Одбора, обезбеђивање финансијских средстава за наставак радова, а најургентније је покривање објекта, како би се ,,Краљев конак’’ обезбедио и заштитио од даљег пропадања, условљеног атмосферским утицајима.

Извор: Епархија врањска