Прва шведска надбискупица

Педесетдеветогодишња Немица по рођењу Анке Јакелен (Antje Jackelén) произведена је 15. јуна у надбискупицу Шведске, пошто је на избору за надбискупа у октобру прошле године добила 55.9% гласова. На месту примаса Шведске евангелистичко-лутеранске цркве Јакелен наслеђује Андерса Вејрида, који је био предстојатељ шведског клира од 2006. године.

На свечаности у катедрали у Упсали узела је учешће шведска краљевска породица са краљем Карл Густавом, краљицом Силвијом, принцезом престолонаследницом Викторијом и принцем Данијелом.

Јакелен је била произведена у пастора у Шведској Цркви 1980. г. Својим ставовима о томе да између вере у Бога и еволуције не постоји никаква противречност изазавала је жестоке контраверзе и полемике.

Она сматра да је ”безгрешно зачеће” пре метафора но фактички догађај, што је расрдило многе шведске клирике и вернике. Јакелен вели да није била свесна да ће такав коментар изазвати расцеп унутар Цркве.

Откакао је изабрана за набискупицу Шведске број коментара на њеном интернет-порталу удвостручио се. Многи од тих коменара су како лични напади на њене теолошке погледе, тако и на стил њене фризуре.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен