Први дан рада Међународног научног скупа у манастиру Милешева

Међународни научни скуп Осам векова манастира Милешеве одржава се у шест пленарних седница - по две седнице сваког дана, од 6. до 8. септембра 2012. године, у 9 часова преподне и 16 часова после подне. Учесници скупа своје радове излагаће према утврђеном Програму. Радови ће бити објављени у Зборнику. Након свечаног отварања јуче је одржана прва пленарна седница којом је председавао проф. др Радивој Радић са Филозофског факултета у Београду.

Своје теме излагали су: архимандрит Тихон из манастира Студенице - Од Милешевског темплона ка најстаријим траговима, Марина Бунарџић из Републичког завода за заштиту споменика - Археолошка сведочанства о подизању манастира Милешеве, Радован Бунарџић из Музеја града Новог Сада  - Црна Стена Константина Порфирогенита и Милешева, протојереј-ставрофор Димитрије Калезић са Богословског факултета у Београду - Наговештај ренесансе у сликарству манастира Милешеве, Злата Бојовић са Филолошког факултета у Београду- Милешева у старим аналима и хроникама, 

Ђорђе Јанковић са Академије за консервацију и рестаурацију СПЦ - Епископија Србије Дубровачке и Барске архиепископије у светлу археолошких података, протојереј-ставрофор Славко Зорица из Српске православне црквене општине у Дубровнику- Милешева и Дубровник, Вељко Радуновић из Византолошког института из Солуна - Свети Сава, ћирилометодијевско наслеђе у Србији, Бранислав Цветковић из завичајног Музеја у Јагодини - Свети Сава и програм живописа у Милешеви, Лариса Орлов са Филозофског факултета у Београду - Повезаност и утицај Византије XII века на Немањићку Србију, Мирко Ковачевић  из Републичког завода за заштиту споменика из Београда и Гордана Тошић из Завода за заштиту споменика у Краљeву - Прилог историји милешевске библиотеке: о судбини милешевског панегирика и златоуста.

У 16 часова почела је друга пленарна седница којом је председавала др Злата Бојовић са Филолошког факултета у Београду. Своје теме излагали су: протојереј ставрофор проф. др. Владимир Вукашиновић са Богословског факултета у Београду - Света тајна брака у милешевском штампаном требнику, Алексеј Пентковски са Московске православне духовне академије - Западни (неконстантинопољски) елементи у обреду венчања у раним српским требницима, Радомир Хаџи Петровић  из Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда - Графити и цртежи на мермерној фасади у Студеници и на фрескама Милешеве из 13. века, Роза Д’Амико из Завода за заштиту покретних културних добара из Болоње - Милешевско сликарство и путеви европске културе између истока и запада у 13. веку, протојереј-ставрофор Васа Лупуловић из Темишвара, Румунија -  Манастир Милешева и влашке земље, Драгољуб Mарјановић са Филозофског факултета Универзитета у Београду - Срби народ мој, Христови су, а не папини - Однос Светога Саве према папству 13. века у светлу једног новог апокрифа. Аксинија Џурова - Центар за словенско-византијска проучавања Проф. Иван Дујчев из Софије – непознате предатаве Светог Саве на фрескама, Радивоје Радић са Фолозофског факултета Универзитета у Београду - О Светом Сави у бугарској историографији.

Зорица Зец