"Први дан Великог рата"

Музеј жртава геноцида припремио је изложбу "Први дан Великог рата", поводом обележавања 100 година од почетка Првог светског рата. Изложба је отворена до 11. августа.

Изложбу чини 15 паноа, а сваки представља посебну тематско-документарну целину. Изложбу је испред Павиљона "Цвијета Зузорић" отворио секретар за културу Београда Владан Вукосављевић, преноси Танјуг.

"Смисао низа изложби које су организоване овим поводом је да подсети на огромна страдања српског народа", рекао је Вукосављевић и подсетио да је Србија по статистикама "које се врло често занемарују" процентуално дала највеће жртве у Првом светском рату.

Према званичним подацима у Првом светском рату страдало је око 28 одсто укупног становништва и "то је број који далеко превазилази, процентуално говорећи, жртве свих других земаља учесница у рату", рекао је секретар за културу.

Вукосављевић истиче да је симболика догађаја који су приказани овом приликом да чува памћење, да упозорава, опомиње и да нас учи како историја даје лекције које, ако се једанпут не науче, а уколико се понове вишеструко скупље коштају.

Подсећа и да се посмртни остаци наших хероја из тог времена налазе у 18 земаља у 1.800 гробница.

В.д. директора Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина рекао је да је ова поставка мали допринос обележавању стогодишњице од почетка Великог рата, којом желе да подсете шта је Европа тада мислила, али и оно што је писала америчка штампа.

"Желимо да упозоримо и подсетимо, да пренесемо поруку да то зло које је било 1914, наставило се 1941, а затим и 1990. године на овим просторима треба за свагда да престане", напоменуо је Мишина.

Нада се да ће за тај Музеј бити све мање посла, односно да ће бити других прилика да прикажу ту посебну врсту односа према српској историји, "у овом случају то је страдање".

Мишин подсећа и да Музеј жртава геноцида нема свој адекватан смештај, те да су били принуђени да обележавање овог догађаја, првог дана Великог рата, реализују на Калемегдану.

"Ова ситуација, да музеј овакву изложбу овде организује, говори да власт у Србији није вољна да решава проблеме као што је наш Музеј", истакао је Мишина.

Извор: РТС