Први конгрес вјерница у БиХ

Од 12. до 15. јуна у Eтно селу Херцег у Међугорју је одржан Први конгрес вјерница у Босни и Херцеговини у одличној организацији Међурелигијског вијећа.

Конгрес је свечаним обраћањем отворио предсједник Међурелигијског вијећа у БиХ, гдин Хусејин Смајић, а затим су се видео поруком присутнима обратили реис-л-улема Хусеин Кавазовић, кардинал Винко Пуљић и господин Јакоб Финци.

Отварању су присуствовали и представници Амбасаде САД у БиХ и невладине организације „ World Vision“ који су били главна финансијска подшка конгреса као и гошће из Јужне Кореје испред покрета „ Свјетске мировне фондације“.

Учешће у конгресу је узело око 100 вјерница, исламске, православне, римокатоличке и јеврејске вјероисповијести, међу којима су биле и представнице наше епархије.

На конгресу су се својим излагањима обратили проф. др Златиборка Попов-Момчиновић, мр сц. Белма Бешлић, мр сц. Искра Табаковић, проф. др Дино Абазовић као и Слађана Ујић, добитница признања Врховне свјетске женске фондације за допринос квалитетнијем животу у сеоским срединама.

Кроз тродневна излагања и дискусије разматране су актуелне теме у савременом БиХ друштву као што су питање породице, нарочито проблеми једнородитељских породица, насиље над женама и дјецом, положај жена на селу, превенција предрасуда о другима кроз вјеронауку и сл.

На дан затварања конгреса, 15. јуна, су изнесени закључци и платформа за даље дјеловање.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка