Први студентски пук Војне академије у Саборној цркви и Патријаршијском двору

Група од педесет двоје студената и студенткињи првог студентског пука Војне академије у Београду, предођена начелником генералом мр Видосавом Ковачевићем, присуствовала је вечерњем богослужењу у београдској Саборној цркви, а затим и посетила Патријаршијски двор.

У Саборној цркви их је дочекао Његово Преосвешетнство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Његове Светости. Народ и свештенство Саборног храма било је дубоко духовно гануто што је као и у време пре Другог светског рата војска била уз своју Цркву. У име братства Храма присутне је поздравио протојереј-стварофор Петар Лукић, старешина Храма.

После вечерњег богослужења у Патријаршсијком двору их је дочекао и поздравио, у име Његове Светости Патријарха српског, уз дубоку и очински надахнуту беседу, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. др Амфилохије. На крају беседе, питомци су својим снажним војничким гласовима запевали песму солунских ратника Тамо далеко...

На крају пријема, по размени дарова (дарове од стране СПЦ обезбедила је редакција Светосавског звонца), сви окупљени су посетили Патријаршијски придворни храм Светог Симеона Мироточивог где их је дочекао старешина капеле протођакон Стеван Рапајић.

Студенти и студенткиње су били радосни што су посетили седиште Српске Православне Цркве и Патријарха српског.

Ово је био само један у низу догађаја који илуструју традиционално добре односе Српске Православне Цркве и Војске Србије, који указују на саборност живота који негује Српска Православна Црква.