Први том Српске енциклопедије

Први том Српске енциклопедије
Први том Српске енциклопедије
Први том Српске енциклопедије
Први том Српске енциклопедије

Значајно  Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј присуствовао је јуче у Свечаној сали Српске академије наука и уметности представљању Српске енциклопедије (Том I, књ.1 и књ.2) у заједничком издању Матице српске, САНУ и Завода за уџбенике.

После поздравних речи академика Николе хајдина, председника САНУ, и академика Чедомира Попова, председника Матице српске, о овом великом издавачком подухвату говорили су академик Ђорђе Злоковић, проф. др Дарко Танасковић и проф. др Драган Станић.   

Српска енциклопедија описује историјску и културну баштину Срба, природне одлике простора на којима српски народ живи, као и специфичности географског положаја, геолошког састава и грађе земљишта, рељеф, хидрографске особине, климу, биљни и животињски свет.

Она показује колико су природна својства утицала на привредни и демографски развитак, на егзистенцију, психосоцијалне и друге особине становништва. То се пре свега односи на простор Србије као матичне државе, али и на све друге просторе на којима су Срби живели и данас живе.

Енциклопедија обрађује економски развој и савремени положај српског народа као битне чиниоце кретања, особености и стваралачког доприноса у појединим раздобљима друштвеног развитка.

Рад на Српској енциклопедији почео је 2005. доношењем закона у Скупштини Србије којим је дефинисан подухват који се спроводи уз помоћ Министарства просвете и науке Србије. Издавач Српске енциклопедије је Завод за уџбенике.