Прво заседање Припремног одбора за дијалог између Лутеранског савеза и Православне Цркве

На првом заседању Припремног одбора за 18. пленарно заседање Међународне заједничке комисије за богословски дијалог између Лутеранског светског савеза и Православне Цркве, одржаном у Тирани од 24. септембра до 1. октобра 2019,  издато је званично саопштење у коме се  истиче благодарност Албанској Православној Цркви на великодушном гостољубљу и Његовом Блаженству архиепископу Тиране, Драча и све Албаније Анастасију.

Заседање је одржано у Скиту жена мироносица у саставу манастира Светог Власија, односно Православне богословске академије која ради у овом манастиру. Састанку су сапредседавали митрополит сасимски професор др Генадије (Васељенска Патријаршија) и бискуп др Јохан Шнајдер (Евангеличка Црква у Немачкој), а општа тема је гласила „Место и улога Светога Духа у животу Цркве“. Саслушана су излагања на наведену тему са православне и лутеранске стране, и то о месту и улози Светога Духа: а) у животу Цркве, б) у свету, в) у крштењу и свештенству, г) у евхаристији.

Предавања су држали: професор др Џенифер Восмут, „Рад Заједничке комисије по питању схватања Светога Духа од почетка до данас“; митрополит сасински Генадије, „Улога Светога Духа у животу Цркве и ка свету. Нека општа размишљања“; бискуп др Јохан Шнајдер, „Лутерански приступ православном схватању превматологије“; професор др Стефан Тоблер, „Улога Духа у животу Цркве и ка свету. Ошти приступ“;  др Вацлав Јежек, „Лутеранско схватање Светога Духа. Православни приступ“; др Хета Хурскаинен, „Дејство Светога Духа у крштењу и свешениству“; архимандрит Алексеј Чехаде, „Дејство Светог Духа у крштењу и свештенству (иеросини)“; Ана Буркхарт и др Козмин Прикоп, „Дејство Светога Духа и Евхаристија“.

За време дискусије по овим темама наведена су подручја слагања двају предања, посебно по питању места и улоге Светог Духа у животу Цркве. Значајан број отворених питања и догматских размимоилажења захтева даље истраживање. Поред ових тема, расправљано је и о пневматологији, у смислу како се ово учење односи према крштењу, свештенству и евхаристији.

Одбор је припремио заједнички текст заснован на претходним налазима Комисије, и то о дејству, улози и месту Светога Духа, Одлучено је да нова тема за нову етапу дијалога буде „Свети Дух. Црква и свет“.

У суботу 25. септембра 2019. учесници дијалога присуствовали су Литургији у Тирани коју је служио Архиепископ албански Анастасије, после које их је примио и изложио историју Албанске Православне Цркве од пада комунизма, као и о пастирским и духовним залагањима у циљу обнове Цркве после њеног разорења.

Одлучено је да следећи састанак Припремног одбора буде одржан негде у Немачкој од 29. маја до 4. јуна 2020. године.

Извор:  orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)