Прворазредни културни и духовни догађај

Прворазредни културни и духовни догађај
Прворазредни културни и духовни догађај
Прворазредни културни и духовни догађај
Прворазредни културни и духовни догађај

У оквиру Двадесет другог фестивала "Хорови међу фрескама"
у крипти Спомен-храма Светог Саве православни Американци појали на српском и енглеском језику

У величанственој крипти нашег по свему јединственог храма посвећеног Светом Сави на концерту духовне музике наступили су и православни Американци из четири америчке државе. Током свога боравка у главном граду вредно су изучавали и црквено појање, па је публика била изненађена њиховим појањем на српском и енглеском језику. Био је то прворазредан културни и духовни догађај. На лицима певача који нису професионални певачи него аматери, али верници привржени нашој Светој Цркви, огледала се радост што могу својој браћи и сестрама у Христу у Србији појати богослужбене песме на енглеском, а посебно на српском језику.

Слушали смо: српски напев (на енглеском) Велича душа моја Господа, глас други; Ниње отпушчајеши (по Чајковском, на енглеском језику, превод Ричард Тенсинг 1940-2014); Тебе  појем  (Стеван Стојановић Мокрањац);  Божићни кондак, глас трећи ( од Војислава  Илића), који је наш композитор Никола Рашановић превео на енглески језик,  што је додатно учинило да православни Американци разумеју речи овога напева; грузијски напев Херувимске песме из 12. века; и на енглеском Come, All You Works of God the Lord (Ричард Тенсинг).

Хором православних Американаца дириговао је Братислав Прокић, рођен 1984. у Крушевцу,  где је завршио средњу музичку школу у класи проф. мр Босиљке Ике Стричевић. Одсек за дириговање је уписао у класи проф. Биљане Радовановић, а студије је наставио у класи проф. Станка Шепића и проф. Бојана Суђића у чијој је класи и дипломирао. Из богатог музичког искуства, школовања, рада, издвојићемо и стручно усавршавање код диригената Уроша Лајовица (Словенија), Генадија Дмитрјака (Русија), Андреаса Хермана (Немачка), Игора Матјухова  (Русија) и Наоми Фаран (Израел).

Од г. Томислава  Дацковића, председника Удружења грађана “Свети Јован Шангајски” из Београда (основано 2008. г.), сазнајемо да су преко свог члана, православног Американца,  магистра Тејлора Хостетера, организовали, уз сагласност њихових свештеника, долазак на скоро два месеца 14 православних верника из САД, као и три православна верника из Русије, сви узраста од 18 до 28 година. 

Млади су дошли у Београд из неколико разлога: да похађају часове иконописа код дипломираног рестауратора и иконописца Војислава Луковића (у парохијском дому при храму Светих цара  Константина и Јелене, а с благословом свештенства), часове хорског појања код дипломираног диригента Братислава Прокића (у парохијском дому при храму Преображења Господњег на Пашином брду, са благословом старешине храма), и да, по благослову Преосвећеног владике топличког Арсенија, активно учествују у “Малој духовној радионици” (у парохијском дому при храму Светог Саве), где са вршњацима, предвођени свештеницима и вероучитељима, проучавају свето Јеванђеље од Марка. 

Организовање ове радионице активно помажу свештеници Радивој Панић и Вукашин Милићевић, као и неколицина приљежних вероучитеља. Циљ радионице је да се зближавањем гостујућих верника са београдским вршњацима све више заинтересују за Божанску Литургију и то довело до духовног, моралног и социјалног напретка како код њих, тако и код њихових ближњих. 

За време њиховог боравка у Србији уприличена је серија предавања на тему из историје српског народа (троперспективни преглед друштвеног, духовног и уметничког уређења). Предавачи су: проф. др Анђела Гавриловић са Института за историју уметности Филозофског факултета у Београду и др Миљана Матић (докторирала на тему "Српски иконопис у доба обновљене Пећке Патријаршије 1557 – 1690").

Уз православне Американце наступили су као гости Двадесет другог Фестивала "Хорови међу фрескама": Женски вокални ансамбл "Везак" који делује при храму Преподобне мати Параскеве у Сурчину (диригент Мајаљ Алексић) и Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије (диригент Катарина Божић).

Величанственом концерту, који је само сведок Божјих дарова и таланата, присуствовали су Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, свештенство из храма Светог Саве, архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Слободан Радојчић и јереј Слободан Чавка, као и оснивачи удружења и аутори целог концепта који се одржава двадесет другу годину заредом, Хорови међу фрескама:  мр Предраг Стаменковић и мр Предраг Миодраг.

Зорица Зец