Пут пастира: Филм о патријарху Кирилу, РТС3

Документарни филм „Пут пастира“ говори о животу и служењу Свјатејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила.

РТС3: 8. април 2016. године у 21 час, реприза 9. априла у 5 часова и 13 часова

Блистави говорник, изузетан богослов, талентован организатор, сјајни телевизијски водитељ, државни чинилац; предивни, урођени пастир. Све би се то, без трунке преувеличавања, могло рећи о Патријарху Московском и све Русије г. Кирилу. Али нам личност, коју у свом филму представља митрополит Иларион, до овог тренутка није била позната. То је човек невероватне судбине.

Пут пастира виђен кроз историјске прилике, али и сећања самог патријарха Кирила, коjи се родио 1946. године у породици са дугом свештеничком традицијом у тадашњом Лењинграду. Тада, као да је био предодређен, трогодишњи Владимир први пут је обукао „одежду свештеника ", наравно - само у игри. Неће проћи много времена након тога, игра ће се преточити у стварност која ће сада монаху Кирилу врло рано донети висока именовања прво као епископа, а одмах затим и као председника Одељења спољних односа Московског патријархата. Године 2008. дотадашњи митрополит Кирил примиће најодговорнији скиптар и достојно ће се назвати Патријархом свих Руса, шеснаестим по реду.

У филму чију продукцију потписује сама Руска Православна Црква, а ауторство Митрополит волоколамски Иларион Алфејев, неизбежно биће речи и о друштву које одлукују падови и успони, неверје и фантастична ренесанса богољубља. Режија: Марија Гусева.