Путин: Последње Србе истерују са Косова

Последње Србе истерују са Косова. Ја знам каква је тамо ситуација. Тамо нема повратка избеглица. И ви не можете да им гарантујете безбедност и цивилизован живот на тој територији, рекао је Владимир Путин у интервјуу „Монду" поводом прве посете Француској у својству премијера.

Путин На питање у вези са Абхазијом и Јужном Осетијом које је новинар назвао „сепаратистичким регионима", Путин је реаговао речима: „Рекли сте 'сепаратистички'? А зашто онда тај исти израз не користите и у вези са Косовом? Не желите да ми одговорите? Немате одговор. И не можете га ни имати!

Кад је новинар покушао да објасни да је ситуација другачија јер је „у Абхазији било много грузијских избеглица, док је на Косову сасвим обрнута ситуација", Путин је одговорио:

„Не, није обрнута. Хиљаде Срба не могу да се врате на Косово. Стотине хиљада. То је потпуно исто. Где сте ви видели да се избеглице враћају на Косово? Ништа слично се не догађа. Не морате да ми објашњавате. Ја знам ситуацију."

У интервјуу на готово 30 страна, Владимир Путин је опширно образложио економске планове Русије за предстојећи десетогодишњи период, али је одговорио и на неколико провокативних питања. Једно од њих је и да ли је Руска Федерација диктатура, тоталитаризам, демократија, или је он сам измислио некакав систем.

„Ништа ми нисмо измислили. Ми развијамо сопствену земљу по принципима и критеријумима који су се доказали у свету, у цивилизованом свету и који се могу применити у нашој стварности, имајући у виду историју. Мислим ту и на политичку историју, и на политичку културу Русије, имам у виду и њену традицију.

Путин је истакао да се у Русији развија вишестраначки систем, али да „многопартијност није кад постоје хиљаде партија које не могу да организују политички процес и који читавом својом делатношћу, својим радом, свим својим амбицијама, руше државност. Многопартијност је стање кад велике групе људи које представљају интересе различитих група становништва, могу ефикасно да функционишу и у току политичке, цивилизоване борбе, проналазе решења која одговарају интересима велике већине становништва. Ми смо много урадили за учвршћивање парламентаризма и многопартијности...", закључио је руски премијер.

Љ. Милинчић