Рад Фондације ''Свети Прохор Пчињски''

На иницијативу Фондације ''Свети Прохор Пчињски'' 25. марта 2015. године одржан је састанак са представницима Здравственог центра, Црвеног крста и привредницима града Врања и региона. Међу присутнима били су и др Младен Костић, заменик директора Здравственог центра и председник врањског Црвеног Крста; др Чедомир Станимировић, помоћник директора Здравственог центра и председник Црквеног одбора Црквене општине Врање; представници предузећа "Нутрико" и винарије "Алексић", као и врањски предузетник Слободан Митић.

Повод за састанак је акција помоћи деци и материјално угроженим особама Пчињског округа и шире, коју је Фондација покренула заједно са врањским Здравственим центром. На почетку састанка, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, као председник Управног одбора Фондације, поздравио је присутне и укратко их упознао са радом Фондације и изложио разлог сазивања састанка.

У наставку, представница Фондације правник Наташа Михајловић, главна сестра Патронажне службе Дома здравља у Врању Каролина Поповић и ПР Здравственог центра Беба Каначки изнеле су поражавајуће податке материјално-социјалног стања житеља Пчињског округа и ставиле до знања присутнима колико је ситуација озбиљна.

Сви учесници на састанку сложили су се да је социјално стање становништва у Пчињском округу веома тешко и да је неопходно да се удруженим снагама покрену разне хуманитарне акције, како би се првенствено спречило гладовање народа. У том смислу, договорен је споразум о међусобној сарадњи Фондације и врањског Црвеног крста, кроз поновно покретање рада Народне кухиње. У оквиру овог првог састанка договорен је и даљи ток развоја међусобне сарадње.

Извор: Епархија врањска