Радио Епархије ваљевске – Радио Источник

„Радио „Источник" видимо као гласило које ће верницима ваљевског краја, потенцијалним слушаоцима, сведочити оно што заједнички доживљавамо као истину о животу у оквиру наше Цркве. Радио ће бити отворен за сва стремљења у оквиру Божје истине о свету и човеку. Намера нам је да пружимо широку подршку сведочењу узајамне љубави међу људима, смирења и узајамне помирљивости. Програм је заснован на сталном информисању о основама православне вере. Радио „Источник", у складу са Јеванђељем и учењем Цркве Христове, жели да подигне духовни и културни ниво комуникације међу слушаоцима, пробуди и обнови памћење на црквено, народно, уметничко и историјско наслеђе и постане локални медиј од поверења и подигне ниво информисаности заједнице. „Источник" емитује вести из православног света, Епархије Ваљевске али и сервисне информације." Овим речима, идеју и циљ, радија „Источник" објашњава, главни и одговорни уредник протонамесник отац Милован Теовановић.

Седиште „Источника" налази се у порти Цркве Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. Постојећа зграда је адаптирана за ову намену средствима Епархије. Пробни сигнал пуштен је у етар 26. децембра 2008. године, а Радио „Источник" је отпочео емитовање живог програма на дан Светог Теодора Тирона, 2. марта, по Грегоријанском, 17. фебруара по jулијанском календару. Почетак рада поклопио се са почетком Часног поста, тако да ће тих седмица, садржај програмске шеме бити испуњен прикладним емисијама посвећеним овој тематици, што ће надамо се, бити на духовну корист верницима и што ће допринети мисионарском циљу наше Цркве.

Дан почетка живог програма „Источника", увеличала је канонска посета Епархији Ваљевској, Епископа шабачког Лаврентија, који је као гост Епископа Милутина, посетио просторије и уредништво ове информативне куће. Том приликом епископ Лаврентије је упознат са напорима, трудом и залагањем целокупног верног народа, свештенства и Епископа Милутина, да епархија ваљевска добије медијску кућу која ће испунити очекивања слушалаца и остварити циљ свог постојања. Овом приликом изложена је организационо-техничка концепција инфо службе, која ће непрестано примати и у етар слати све релевантне информације о догађајима црквеног и културног карактера. У овом крајње обимном и сложеном послу, биће укључено свештенство свих намесништава као својеврсна информативна и дописничка служба.

Овом приликом, Епископ Лаврентије је благословио почетак рада „Источника", пожелео је дуг и плодоносан рад ове медијске куће, која ће на добро Цркве и њеног народа, на дуго годима ширити своје мисионарске и вером надахњујуће таласе. Запосленима је честитао почетак рада, као и почетак поста, пожелевши да истрају на овом светом и узвишеном позиву и да им Пресвета Богомајка, која је Источник Живота, увек буде на помоћи.

Епископ Милутин, као домаћин овог духовног догађаја, благословио је почетак емитовања прогарама, пожелевши запосленима да буду достојни имена овог гласила, јер „Источник" значи извор воде живе, да свака душа која је жедна Господа, као кошута која тражи извор, утоли своју духовну жеђ, слушајући овај радио.

Живи програм Источника траје 12 часова и упркос великом труду да емитовање програма отпочне из центра Ваљева, неопходно је још пуно рада и средстава да се у техничком смислу остваре сви зацртани програмски планови, а који се пре свега односе на квалитетан пријем програма у најудаљенијим местима у односу на предајнике радија. Захвањујући слуху и доброј намери верујућих људи за важност овог пројекта, искрено се надамо и Господу молимо, да ће се и ове тешкоће у кратком року превазићи.

Инфо служба Епархије ваљевске