Радио „Слово љубве“: Први пренос свеноћног бденија

Први директан пренос свеноћног бденија по светогорском типику на црквеном радију биће реализован у петак, 12. јануара 2018. године, од 19 часова.

Радио Глас Епархије нишке поводом празника Светог Доситеја директно ће преносити свеноћно бденије, које ће реемитовати Радио Слово љубве Архиепископије београдско-карловачке. Свеноћно бденије по Светогорском типику које траје до раних јутарњих сати, са Светом Литургијом, на празник Светог Доситеја Загребачког и Нишког, служиће Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније у Саборној цркви у Нишу. Појаће Хор Мојсије Петровић и монаси из манастира Суково.

Свети Доситеј (Васић) је пре 105 година изабран за Епископа нишког, потом је био први Митрополит загребачки, страшно је мучен од усташа у Загребу 1941. године, после чега се упокојио у Београду од тешких последица злостављања. Свети Архијерејски Сабор га је унео у именослов Српске Православне Цркве као исповедника вере. Мошти светитеља почивају у манастиру Ваведења Преосвете Богородице у Београду.

О лепоти, садржају и карактеристикама саме службе - свеноћном бденију по светогорском типику - за Радио Слово љубве говори ђакон Станко Лакетић, професор Карловачке богословије на следећем линку: http://www.slovoljubve.com/Cir/Newsview.asp?ID=15310