Радни састанак Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко-тузланске

Радни састанак Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко-тузланске
Радни састанак Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко-тузланске
Радни састанак Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко-тузланске
Радни састанак Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко-тузланске

Дана 20. фебруара 2015. године у Брчком, по први пут одржан је радни састанак представника Светосавске омладинске заједнице Епархије зворничко-тузланске (преко 50 учесника)  са Његовим Преосвештенством Епископом Хризостомом. Ово је први састанак овог типа од како је основан СОЗ на територији Епархије зворничко-тузланске.

Теме састанка биле су:

  • упознавање СОЗ-ова
  • размјена искустава
  • могућност уједињења и заједничког дјеловања
  • сабор СОЗ-а и Крсна слава

Његово Преосвештенство Епископ Хризостом  је благословио  све присутне, те нагласио колико је значајан овај скуп, јер тек  сада можемо да видимо колико организација имамо на територији цијеле Епархије. Поучио је ове младе људе и њихове духовнике, да млади човјек мора имати свој идентитет и да га са поносом остварује. Да не чезне за туђим, и нечим што му није природно, него да његује своје обичаје, традицију и културу. Нагласио је значај кампова за младе, који ће по први пут бити организовани у току љета у манастирима Озрен, Карно и Тавна. На овим камповима, млади ће моћи да уче своју књижевност и да се баве културом свог народа. Такође ће моћи да учествују у литургијском животу при овим манастирима и на тај начин повећати своју црквеност. Нагласио је и колико је битан хуманитарни рад у којем млади човјек развија осјећај љубави према ближњем, та на тај начин испуњава Господњу заповјест о љубави.

Као епархијски координатор присутне је поздравио  о. Миран Гавриловић, и свима ставио у задатак да размисле о томе како учинити рад СОЗ-а бољим и ефикаснијим. 

Сви присутни су се представили и укратко изложили свој рад те подијелили своја  искуства са другим СОЗ-овима. Сваки представник СОЗ-а је нагласио значај дјеловања младих на територији  парохија, а највећи нагласак је стављен на значај очувања идентитета младих људи, културних збивања, харитативног рада, радионица и на крају, како и на који начин финансирати све активности. 

Закључак је да се морају писати и кандидовати пројекти који ће бити конкретни и потпуно транспарентни, и на тај начин обезбјеђивати потребна средства за рад.  Потребно је такође више водити рачуна о заступљености у медијима. Давати на значају активностима СОЗ-а. Благословено је да се оснује интернет сајт СОЗ-а Епархије зворничко-тузланске. За главног уредника одређен је протођакон Драган Поповић, духовник СОЗ-а у Брчком, а за техничког уредника Милан Драгичевић, представник СОЗ-а у Брчком.

Усвојено је и да Крсна слава СОЗ-а Епархије зворничко-тузланске а  уједно и Сабор Субота пред Недељу Свих Светих.

На крају је изабрано руковдство СОЗ-а Епархије. Њега чине: Милица Игњатов СОЗ Бијељина-предсједник, Наташа Пурић СОЗ Брчко-потпредсједник, Бранкица Јокановић СОЗ Петрово-члан, Горан Марјановић СОЗ Брод-члан, Јелена Симић СОЗ Лопаре -члан, Станислав Томић СОЗ Зворник-члан.

Овим је избором је овај састанк завршен, и очекују се први кораци у организацији првог Сабора и Крсне славе у манастиру Озрен.

Извор: Епархија зворничко-тузланске