Радост духовне обнове манастира Грлиште

Радост духовне обнове манастира Грлиште
Радост духовне обнове манастира Грлиште
Радост духовне обнове манастира Грлиште
Радост духовне обнове манастира Грлиште

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију, 20. фебруара 2016. године, у храму Светих апостола Петра и Павла у манастиру Грлиште.

Саслуживали су архијерејски намесник зајечарски протојереј Игор Ивковић, надлежни парох јереј Златко Здравковић и јерођакон Илија (Јовановић). Литургију је појао зајечарски хор источно-византијског појања „Свети Никодим Тисмански“. Владика Иларион је у својој беседи истакао да у времену у коме живимо није лако обновити старе и запуштене светиње, па стога овај манастир представља диван пример обнове црквеног живота, јер се у њему редовно богослужи и све више верника га посећује. Владика је изразио радост због великог броја деце у овој старој светињи која није умрла него је заспала и која ће управо литургијским окупљањима и старањем о њој да се увећа и полако буди.

-Деца су наша нада и од њих се очекује да једног дана преузму на себе бригу о очувању наше вере и наших цркава и манастира. Потребно је да храмови оживе због молитвених потреба народа овога краја, пре свега молитвама Светих апостола Петра и Павла, а онда трудом и залагањем свих нас, рекао је Владика који је похвалио рад пароха Злтака Здравковића, који се неуморно стара на обнови духовног литургијског живота у повереним му црквама. -Да би се било које добро дело васпоставило потребно је много љубави, молитава, рада и стрпљења. Блажени смо овде на земљи уколико све што радимо то чинимо у име Божје, поручио је владика Иларион.

Извор: Епархија тимочка