Радост подизања нових храмова у Епархији ваљевској

освећењеПротекла два месеца у Епархији ваљевској су у знаку подизања нових храмова по свим њеним крајевима. Након освећења цркава у Цветановцима код Љига и Плужцу код Осечине, своје богомоље добијају и Тврдојевац (Општина Уб), као и Гуњаци код Пецке (Општина Осечина). Да подсетимо, на Ивањдан ове године су освећени и темељи храма Св. Козме и Дамјана при ваљевској болници, а у манастиру Ћелије се, по тестаментној жељи Преп. Авве Јустина (Поповића), зида троцрква посвећена Св. Сави, Светој Марији Египћанки и Св. Јустину Философу.

На дан Св. великомученика Димитрија, у суботу, 8. новембра 2008. године, темеље новог храма у Тврдојевцу код Уба, који се подиже у част Св. великомученика Прокопија, осветили су, уз саслужење бројних свештеника, Њихова Преосвештенства Епископ липљански Г. Теодосије и Епископ ваљевски Г. Милутин. Бројни верни народ овога краја, понесен радошћу што ће коначно добити свој храм, организовао је и народно весеље. Преосвећени Владика Теодосије је, том приликом, подсетивши све присутне на трагедију разарања српских светиња на Косову и Метохији и труд тамошњег народа и Цркве на њиховој обнови, поручио присутнима да „овај храм, овде, треба да обнови душе овог народа. Многи људи данас теже ка нечем духовном и желе да се напоје са Извора Воде Живе. Поред великих светиња које имате у Епархији ваљевској, као што су манастири Лелић и Ћелије, заиста, и ови нови храмови су места где ће се служити Богу, славити Име Господње и прослављати свети Његови. Зато, нека Господ укрепи све житеље овога села да њихова верност никако не опадне, и да ускоро, ако Бог да, на овом месту видимо храм коме ћемо се сви радовати, а чиме ће се овдашњи мештани поносити."

брвнара Сутрадан, у недељу, на дан Св. мученика Нестора, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин је, уз саслужење неколико свештеника, служио Свету Архијерејску Литургију у цркви брвнари у Скадру код Осечине, посвећеној Вазнесењу Господњем. Црква је саграђена 1720. године. Неколико пута је спаљивана од Турака, а од стране својих парохијана поново из пепела подизана. Налази се на 410 м надморске висине и, гледајући западно, налазила се на самој граници Угарске и Турскe. Ово место се, због тога, најпре звало Царина, а касније је добило име Скадар по Србима досељеним од Скадра. Од 1932. год. има две парохије, а задњи пут је обновљена 1979. године, заслугом свештеника Живојина Петровића и пок. Богдана Симића. Сада се у овој цркви годишње одржавају 24 службе. Интересантно је напоменути да је, за скоро три века постојања ове светиње, ово први пут да неки епископ служи Свету Архијерејску Литургију. Том приликом, протојереји Будимир Стевановић и Јован Полић, I и II парох царински, унапређени су у чин протојереја-ставрофора и одликовани правом ношења напрсног крста.

Гуњаци Истога дана, а само неколико километара даље, у селу Гуњаци, освећена су звона и крстови новог храма у част Св. вел.муч. Марине, саграђеног поред ископина темеља древне цркве. Овом обредном чину који је, уз саслужење бројних свештеника, извршио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, присуствовало је око хиљаду верника. Радост присутних, народно весеље, фолклор и трпеза за све присутне - подсећали су на слику давно заборављених општенародних сабора. Приметио је то и Владика Милутин који је пожелео да баш овде поново оживе стара народна прела и посела, а то ће се, како смо сазнали, ове зиме и догодити.

Углавном, Владика Милутин и председник Скупштине oпштине Осечина проф. Милан Симић, једнодушни су у оцени да је градња цркве, у времену када је тешко некоме одати признање и када се свађају и они и који то не би требали, једно велико дело. „Подизањем ове духовне тврђаве ви сте показали да сте уздигли ваша срца уснажена љубављу и заједништвом. Љубав - та покретачка сила, чини и више него што се очекује и обавезује више него што се тражи. Благодарим Богу на данашњем дану што нас је овако дивно сабрао. Желим да га умолим да помогне свима нама да се усправимо ако поклекнемо; да и овде упалимо једну духовну буктињу, као што је упаљена она у Плужцу освећењем храма, и да славимо Бога, јер је ово, заиста, дело Његово", поручио је Милан Симић.

Освећењем у Гуњацима Епископ ваљевски Г. Милутин је успешно окончао сезону учесталих канонских посета којима је обухваћен већи број светиња ове епархије. У међувремену, с нестрпљењем се ишчекује наредна година у којој ће, ако Бог да, Српска Црква и Епархија ваљевска бити богатије за још неколико богомоља.

Александар Максимовић

Извор: Епархија ваљевска