Радост служења

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства стигли су 26. фебруара 2017. године у склопу својих редовних посета у Институт за ортопедско-хируршке болести на Бањици. Пре обиласка деце, волонтери су били на светој Литургији у параклису Светог Јована Шангајског. На свету Литургији су дошла и деца са разним повредама. Једно дете је дошло са штакама, а једна девојчица од око 14 година са руком у гипсу. Ове потешкоће нису биле препрека за њих да дођу и да се причесте заједно са осталима.

Након свете Литургије волонтери су заједно са децом и свештеником сели за сто на коме је било послужење и тако нас подсетили на време када су се први хришћани после сабрања и причешћа окупљали заједно, разговарали и јели од онога што би свако донео. Ова трпеза љубави се завршила химном Светом Сави коју су певала деца заједно са осталим окупљеним народом и волонтерима.

Убрзо потом кренуло се у обилазак деце по собама где овог пута није било допуштено дуго задржавање. Волонтери су уз осмехе и по коју реч делили воће које су понели са собом. Пред крај дружења волонтери су успели да попричају и отпевају по неку песму и на тај начин пробају да им улепшају барем један дан у дугом периоду лечења. Уз песме и смех завршила се још једна посета овој установи уз још већи број волонтера.

Оно што је важно јесте несебична љубав која треба да се пружа. Христос када је био међу својим ученицима рекао је да није дошао да му служе него да Он служи (Мт 20, 28.). Тако и ми данас треба да несебично служимо и помажемо онима којима је то најпотребније. Да та служба не буде као служба једног најамника који чини нешто ради плате већ да та служба буде као служба коју син или ћерка имају према оцу и мајци.  Односно они им бивају послушни не ради плате већ из љубави према њима. Овакав вид служења показали су и волонтери у посети деци на Бањици, а кроз овакав вид служења ми налазимо истинску радост и срећу.

Извор: ВДС