Радост Васкрса у Франкфурту

Радост Васкрса у Франкфурту
Радост Васкрса у Франкфурту
Радост Васкрса у Франкфурту
Радост Васкрса у Франкфурту

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски г. Сергије боравио је од 9. до 12. априла у Франкфурту на Мајни у храму Васкрсења Христовог. Поводом васкршњих празника владика Сергије је боравио у четвородневној посјети парохији франкфуртској.

Према традицији, на Велику среду Владика је у вечерњим сатима освештао јелеј за многобројни народ заједно са свештеницима франкфуртским. На Велики четвртак Владика је предводио евхаристијко славље уз саслужење свештенства франкфуртске парохије и поучио благоверни народ подсетивши све на велики догађај који се догодио уочи страдања Христовог, а који нам представља суштину нашег живота. Свето причешће нас заједно узводи на небеса са Христом који нам се даје у Светој Евхаристији, а на данашњи дан када је Господ преломио Хлеб и дао Чашу Живота за све и свакога, подсећа нас управо на неизмерну љубав Божију, у којој нам се Он Сам даје у замену за гријех, ради нашег освећења и обожења – истакао је владика Сергије.

На Велики петак, владика Сергије је служио вечерње богослужење. Како да Те погребем Боже, којом ли плаштаницом да те увијем, или којим рукама да те дотакнем…појао је Владика износећи плаштаницу и положио је у свечано припремљени Христов гроб. Велики петак је за нас најтужнији дан, не само што је на Крсту био прикован Спаситељ света, него што је тога дана осуђен и разапет од стране створења Творац света, истакао је владика Сергије.

Празник над празнцима, Славље над слављима, у најраније сате суботу на недељу, ове године по први пут у Франкфурту у храму Христовог васкрсења прослављен је на челу са пастиреначалником Епархије средњоевропске Епископом г. Сергијем пасхалним јутарњим богослужењем и евхаристијским сабрањем уз саслужење протопрезвитера Марка Јовановића и Симона Туркића, пароха франкфуртских. Мноштво благочестивог народа испунило је не само простор храма него и порту храма, а свечаним појањем је Богослужење улепшао хор парохије франкфуртске. Након прочитаног Јеванђеља, владика Сергије је истакао, да је Васкрсењем Христовим побеђења смрт једном за свагда. Христос нас уводи у Царство радости вечне, Царство које је и припремљено за сваког човека. Данас је дан за нас створен и од Бога дат, како би заједно са Христом и ми васкрсли не само у последњи дан, него и свакодневно васкрсавајући себе од смрти греховне и тако да будемо непрестано будни и слободни од опасности вечне пропасти. Христос васкрсе и радост нам донесе, истакао је владика Сергије.

Извор: Епархија средњоевропска