Радуј се, светих Бранковића похвало!

Радуј се, светих Бранковића похвало!
Радуј се, светих Бранковића похвало!
Радуј се, светих Бранковића похвало!
Радуј се, светих Бранковића похвало!

Мошти Мајке Ангелине у Малој Ремети, Јаску и Врднику

У среду, 27. јула 2016. године, са почетком у 8 часова, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Јаску, пред моштима Свете преподобне Ангелине, служено је јутрење којим је началствовао јереј Душан Вишекруна, старешина храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

У наставку служена је Литургија којом је началствовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски и парох при храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми, уз саслужење протојереја Небојше Димковића, пароха врдничког, јереја Душана Вишекруне, старешине румског храма Силаска Светог Духа на Апостоле, јереја Петра Ђорђића, пароха грабовачког и витојевачког, јереја Владимира Јездића, пароха малорадиначког и жарковачког, и ђакона Немање Теофиловића.

За певницом појали су г. Иван Неђић из Београда и г. Маринко Симић, вероучитељ из Руме. Литургији је присуствовало сестринство манастира Јазак са високопреподобном игуманијом Параскевом и сестринство манастира Сремска Раваница са својим духовником јеромонахом Пајсијем. Сабраном верном народу у част присутних нетрулежних моштију Свете Ангелине беседом се обратио протојереј Небојша Димковић, старешина храма Рођења Светог Јована Претече и Крститеља у Врднику.

У 12 часова служен је Акатист Светој мајци Ангелини којим је началствовао протојереј Ђорђе Павловић, парох добриначки, уз саслужење јереја Александра Миличевића, пароха вогањског, и јереја Чедомира Грујића, пароха јазачког и малореметског.

У 13 часова нетљена десна рука Свете преподобне Ангелине испраћена је из храма Преноса моштију Светог оца Николаја у Јаску и наставила своје путешествије ка манастиру Мала Ремета.

У среду, 27. јула 2016. године у 13 часова сестринство манастира Мале Ремете заједно са житељима села Мала Ремета дочекали су мошти Свете преподобне Ангелине и свечано у литији допратили их до манастирског храма посвећеног Покрову Пресвете Богородице. По уласку у храм, одлсужен је акатист Светој Ангелини којим је началствовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење многобројног свештенства.

На крају, поздравивши настојатељицу ове свете обитељи високопреподобну игуманију Рафаилу са њеним у Христу сестринством, беседом у част присутних нетљених моштију вернима се обратио протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски и парох при храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми.
У 16,30 часова мошти Свете преподобне Ангелине испраћене су из манастира Мала Ремета и наставиле пут ка свом следећем одредишту - манастиру Бешеново.

На празник Светих мученика Кирика и Јулите, у четвртак 28. јула 2016. године у 16,30 часова, житељи Врдника дочекали су мошти Свете мајке Ангелине и допратили свечано у литији до свог храма који је посвећен Рођењу Светог Јована Претече и Крститеља. По уласку у храм, служен је акатист Светој мајци Ангелини којим је началствовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски, уз саслужење многобројних свештенослужитеља из архијерејског намесништва и више епархија Српске Православне Цркве.

Сабраном верном народу, који је својим присуством испунио храм и својим гласом учествовао у богослужењу, беседом се обратио протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски и парох при храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Руми.

У 18 часова служено је вечерње богослужење којим је началствовао јереј Зоран Петровић, парох платичевачки, уз саслужење јереја Бранислава Мишковића, старешине храма Сабора српских светитеља у Руми, јереја Александра Миличевића, пароха вогањског, јереја Владимира Јездића, пароха малорадиначког и жарковачког, и јереја Александра Симића, пароха никиначког. На богослужењу певао је дечији црквени хор "Звончићи" под вођством диригентице гђице Александре Гаруновић.

На крају, уприличен је културно-уметнички програм у порти врдничког храма Рођења Светог Јована Претече и Крститеља.

Извор: Епархија сремска, Радио Српски Сион

Радуј се, светих Бранковића похвало!
Радуј се, светих Бранковића похвало!
Радуј се, светих Бранковића похвало!
Радуј се, светих Бранковића похвало!