Рафали на Србе који су чистили порту манастира Бинач

Епархија рашко-призренска најошлтрије осуђује оружани напад на Србе вернике који су чистили порту манастира Бинач код Косовске Витине. Према изјави локалног пароха, јереја Звонка Костића, Срби овога краја сваке године окупљају се на рушевинама храма Светог архангела Гаврила који су уништили албански екстремисти у лето 1999. године након оружаног сукоба на Косову и Метохији.

Уочи празника манастира група верника обично очисти порту јер локални Албанци у току године порту манастиракористе као депонију за ђубре и шут. Пре чишћења отац Звонко је од косовске полиције тражио обезбеђење за чишћење порте, али полиција је одбила његов захтев. И поред тога око 20 Срба верника почело је 23. јула 2016. године у јутарњим часовима да чисте порту манастира ради прославе предстојећег празника. Међутим око 12 часова на њих је отворена рафална ватра из аутоматског оружија. Пуцано је из једне од оближњих албанских кућа. У нападу нико није повређен и инцидент је пријављен косовској полицији.

Епархија рашко-призренска апелује да се пронађу починиоци овог инцидента и да се српском народу овога краја обезбеди слобода кретања и обележавања верских празника. Архивске фотографије показују како се простор манастира користи као сметлиште и како је манастир изгледао раније.

Извор: Епархиај рашко-призренска