Рајко Радусиновић: Хвала Вам, Оче и Владико!

Високопреосвећени Архиепископе цетињски, Митрополите црногорско-приморски кир Амфилохије, Преосвећени архијереји, часни оци, драга браћо и сестре, даме и господо, 

По благослову владике Јоаникија и Одбора за прославу имам изузетну част да вам се у име вјерника Митрополије црногорско – приморске обратим, да вас поздравим и да вам се захвалим што сте вашим присуством увеличали овај велики јубилеј, јубилеј не само нашег Владике, нашег Оца – Кир Амфилохија, већ слободно можемо рећи јубилеј свеукупне Православне Цркве, јер је у протеклих 30 година архијерејске службе и 25 година митрополитске службе наш Митрополит исписао једне од најсветлијих страница у осамстогодишњој историји Митрополије црногорско-приморске и Српске Православне Цркве.

Драги наш Митрополите, да ме је Бог обдарио речитошћу Светог Јована Златоустог не бих могао изразити осјећања и захвалност нас вјерника, којима си од првог дана ступања на трон Светог Петра Цетињског био, не само Митрополит, него и отац који нас је обасипао родитељском љубављу, топлином и бригом.

Како могу изразити захвалност оних стараца и старица којима си се обраћао синовљевском љубављу и пажњом, а они, у својим последњим овоземаљским данима, гледали како се из пепела, којим је био прекривен жар вјере у нашем народу, разгоријева пламен којем су се надали, али којег су мислили да неће дочекати. Огријавши се тим твојим пламеном, захвални спокојни и радосни преселили су се тамо „гдје нема боли и уздисања“.

Како изразити захвалност оних тужних и болних којима си у њиховим болестима и несрећама био једини утјешитељ, који им је несебично даривао љубав и давао наду и вјеру у живот вјечни, како би лакше савладавали своје туге, несреће и болести.

Како могу изразити захвалност оних радосних, безбрижних и веселих дјечјих очију, оних осмијеха на лицима дјеце, која се сваког августа окупљају у Цетињском манастиру и на манастирском гувну, да чују Ваше савјете и поуке и да нахрањени Вашим благословима закораче сигурним корацима у нову школску годину.

Хвала Вам оче и владико што се са безмјерном смиреношћу и љубављу молите за здравље и спасење чак и оних мојих суграђана који на вас бацају каменице, и што, потврђујући и у буквалном смислу јеванђељску поуку „ко тебе каменом ти њега хлебом“, отвористе народну кухињу и на Цетињу.

Хвала Вам што благословисте отварање радио Светигоре са чијих се таласа напојише молитава и духовних поука жедне душе вјерника широм васељене.

Како изразити захвалност што нас покренусте и поведосте у обнову преко шесто цркава и манастира у нашој Митрополији и што захваљујући вашем труду, вашем угледу и вашим благословима изградисмо величанствене Саборне храмове Христовог Васкрсења у Подгорици и Светог Јована Владимира у Бару.
Хвала Вам владико што достојно опојасте нашу безгробну војску и бројне страдалнике на Косову и Метохији и што нас и том приликом позвасте на опроштај и измирење.

Хвала Вам владико што Црну Гору и васколико православље окитисте и украсисте не само са храмовима, црквама и манастирима, већ и са многобројним монаштвом и свештенством и са новопројављеним светитељима Светим Јоаникијем цетињским, Светим Симеоном дајбабским, Светим Мардаријем љешанским и Светим Петром ловћенским тајновидцем!

Како Вам изразити захвалност за највеличанственији скуп у савременој историји Црне Горе, када се на освештавање овог Саборног храма окупи васцијела Православна Васељена на челу са Васељенским и Руским патријархом, који су и деведесетих година прошлог вијека, у вријеме најжешћих санкција, „поносни, (како рекоше), што могу да кажу да су ваши пријатељи“, долазили, освештали темеље и служили литургију на темељима ове светиње.

Како да изразим захвалност што имате разумијевања и опраштате нама грешнима, који се понекад усудимо да вам дајемо савјете, мислећи да ми боље знамо и разумијемо поједина савремена дешавања, а увијек се покаже да сте наравно Ви били у праву. Јер – „Ко на брдо ак’ и мало стоји, више види но онај под брдо“ – како рече Свети ловћенски тајновидац.

А Ви Владико и Оче наш не стојите на малом брду него, усудићу се да кажем стојите и гледате нас са ловћенских висина, са којих попут ваших славних и светих претходника, водите повјерену вам паству и апостолско-пророчким ријечима и дјелима чувате и браните углед наше Горе Црне више, боље и јаче него ико од наших савременика. Што многи то не схватају или неће да схвате је посебна прича, али сам сигуран да ће историја то недвосмислено потврдити.

Због свега тога благодарни смо Господу, драги наш Владико, што је нама грешнима дао Вас за духовног оца и господара и што последњих 25 година живимо у доба Вашег владиката.

Драги наш Митрополите, молимо се Богу да вам и убудуће да добро здравље и духовну и физичку крепост како би нас још много година предводили, храбрили и даривали нам љубав, вјеру, наду и снагу да истрајемо до краја на правом путу, путу наших предака, путу, који нам Ви, Владико, Вашим молитвама, проповједима, Вашом светошћу и духовношћу освјетљавате.

На крају, честитајући Вам, драги наш Митрополите, овај велики јубилеј обећавамо да ћемо се и убудуће трудити да Вам, у границама дарова којима нас је Бог обдарио, помогнемо да, у овим тешким временима, лакше носите часни крст, крст црногорско-косовско-метохијског распећа, који Вам је Бог намијенио, а Ви га читавог живота носисте и носите поносно, достојанствено, чојски и јуначки!

На многаја љета драги наш Оче и Владико Амфилохије!!!

Подгорица, 26.12.2015. године

Рајко Радусиновић

Извор: Митрополија црногорско-приморска