Рајнхард кардинал Маркс - новоизабрани предстојатељ Немачке бискупске конференције

Данас, 12. марта 2014, у Минстеру у Ветсфалији чланови Немачке бискупске конференције - 66 бискупа (од који су 39 викарних бискупа) - на свом редовном заседању избарали су свога новог председавајућег – Рајнхарда кардинала Маркса.

Минхенски кардинал Рајнхард Маркс (Reinhard Marx) рођен је 1953. у Вестфалији. Студирао је теологију и философију у Падерборну, Паризу, Минстеру и Бохуму. Доктор теологије је постао1989. г. Бискуп Дегенхарт га је рукоположио 1979. у свештеника, а 1996. уследила је бискупска хиротонија. У Падерборну је деловао као викарни бискуп, до устоличења на трон бискупа Трира. Папа Бенедикт XVI га је у новембру 2007. г. поставио на место надбискупа Минхена и Фрајзинга, да би га 2010. произвео у кардинала  и поверио му место началствујушчег Европске бискупске комисије COMECE. Папа Фрања га је 2013. укључио у један саветодавни гремијум Курије састављен од осморице кардинала из читавог света. Прошле суботе му је папа Фрања поверио место главног координатора Комисије за привредна питања при Курији.

Какав профил се очекује од будућег кандидата?

Поред религиозности, узорног живота, природности и аутентичне снаге у сведочењу вере, ова служба изискује и високу политичку и посредничку позваност у општењу са Канцеларом и Председником Републике, новинарима, и осведочени смисао за вишестрана представљања своје Цркве. Од кандидата се очекује и мирољубива склоност ка склапању компромиса. У канонском смислу, председавајићи Бискупске конференције је само на челу тог радног тела, те у формалном смислу нема никакву извршну власт у оквиру 27 бискупија Немачке, већ је она сведена на посредничку улогу порт-парола и почасни и на номинални положај „првог међу једнакима“ (primus inter pares).

Протођакон Зоран Андрић, Минхен