Ранохришћанско сликарство пронађено у Горњем Египту

Локација потиче из раног периода Коптске Цркве. Пронађен гроб младог преписивача.

У горњоегипатском градићу Оксирхинку на светло дана је дошла подземна грађевина са ранохришћанским изображењима.  Сликарство је пронађено у крипти са још неизвесном функцијом и потиче, према проценама истраживача, из најранијег доба Коптске Цркве, саопштио је у среду Универзитет у Барселони.

Ископавања у Оксирхинку, месту иначе познатом по проналаску папируса, неких 160 километара јужно од Каира, представљају заједнички пројекат Барселонског универзитета, Каталонско-египтолошког друштва и Универзитета Монпеље.

Поред овога, откривен је и гроб једног 17-годишњег преписивача који је ту погребен са прибором за писање. Овај гроб из ранохришћанског доба научници сматрају изванредним. „Археолошка локација Оксирхинк позната је хиљадама људи по тамо пронађеним папирусима, али до сада овде није пронађен податак о преписивачу“, рекао је руководилац ископавањима Хосе Падро, археолог из Барселоне у пензији.

Крипта се налази на путу за одржавање процесија између Нила и Озирисовог храма. Према археолозима, није јасно чему је служила подземна просторија дуга 8 м, а широка 3,75 м. Можда је првобитно служила као Сераписово светилиште. Међу изображењима налази се и један младић са коврџавом косом. Шпански медији претпостављају да је реч о веома раном изображењу.

Најстарије познате представе Христа потичу из римских катакомби и датирају се у 3. век. Христос је тамо представљен, рецимо, у Каликстовој катакомби, као библијски „Добри пастир“. Али питање је да ли слике ове врсте треба схватити као портрете.

Извор: Катпрес