Расељени обишли разрушене куће у Којловици код Приштине

Расељени обишли разрушене куће у Којловици код Приштине

Расељени Срби, који већ седму годину воде разговоре о повратку у Којловицу код Приштине, обишли су јуче у организацији Данског савета за избеглице и UNHCR-а разрушене куће и имања у свом селу.

Представник групе од 15 Срба, која је у пратњи полиције обишла Којловицу, Ђорђе Станковић рекао је агенцји Бета да расељени Срби од 2004. године непрекидно разговарају с представницима међународне заједнице и локалне управе у Приштини о повратку.

"Током свих ових година разговори су остали на обећањима", казао је Станковић у цркви Светог Николе у Приштини, после повратка из Којловице у којој је пре рата живело 215 Срба.

Расељенима је пре две године понуђено да се у село врати пет породица, што је било неприхватљиво јер су сви инсистирали да се врате у своје село, казао је Станковић.

Три пута смо разговора са комшијама Албанцима, од којих је двоје било против нашег повратка, казао је Станковић.

Он је истакао да су Срби увек добро живели са комшијама Албанцима и да су због тога изненађени што се расељенима још не омогућава да се врате и обнове своје куће имања.

Расељени из Којловице Зоран Илић рекао је да сваки пут кад дође у село, у коме је било 33 српских и 28 албанских кућа, оно изгледа све горе и горе.

"Извађено је и камење из темеља кућа. Све је уништено, наших кућа више нема, ни међе се не препознају, нема ни воћњака, а бунари су затрпани", рекао је Илић.

Према његовим речима, Срби су некада имали око 150 хектара обрадиве земље, шума и ливада које данас не обрађују ни Албанци.

Расељени Срби из Којловице изразили су жаљење што са њима нико од представника државних органа није разговарао о повратку.

Они су рекли да ипак очекују да ће и њихово животно питање сада бити решено и да ће се коначно вратити у Којловицу.

Извор: РТВ