Рашчишћавање рушевина храма у Старом Слатнику

Још једна у низу акција рашчишћавања девастираних храмова на подручју Епископије пакрачко-славонске, благословом Преосвештеног Владике г. Јована, проведена је у уторак 29. децембра у Старом Слатнику. У овом селу се до 1992. године налазио храм Светог мученика кнеза Лазара, изграђен на мјесту некадашње цркве која је као и многи други православни храмови по Славонији уништена током Другог свјетског рата. У послијератним годинама вјерни народ овог и околних села подигао је себи нову богомољу, која је на жалост као и претходни храм, доживјела своју судбину почетком рата 1992. године када је минирана.

Заједно са својим свештеником, протојерејем-ставрофором Ратком Гатаревићем, парохом славонскобродске парохије у саставу које и парохија у Старом Слатнику, овој акцији одазвао се вјерни народ из Славонског Брода и Слатника. Током ове прве припремне фазе за детаљно рашчишћавање и ове рањене светиње у Епархији славонској, окрчено је двориште и започето је чишћење унутрашњости храма. У зависности од временских услова планира се чим прије још једна оваква акција, којом би се ова светиња и парохијски дом поред ње, довели у фазу оспособљавања за вршење богослужења.

С обзиром на то да поред овог храма у славонскобродској парохији, као и у цијелој Епископији пакрачко-славонској, постоје још многи храмови и молитвена мјеста који свакако потребују старање око свог уређења, најискреније се надамо и апелујемо на вјерни народ да се у што већем броју одазивају оваквим богоугодним дјелима.

Извор: Епархија славонска