Расколничке парохије не желе да буду под Цариградом

Према ставовима томоса о аутокефалности подареном Украјинској расколничкој Цркви, све украјинске парохије које се налазе изван Украјине морају да пређу под јурисдикцију Цариграда. Међутим, четири парохије „Кијевске Патријаршије“, кршећи наводе томоса, изјавиле су да се неће придружити Цариграду, него ће остати у саставу тзв. „Православне Цркве Украјине“ (ПЦУ) састављене од „Кијевске Патријаршије“ и расколничке „Украјинске аутокефалне православне Цркве“. Кијевска Патријаршија има парохије у Молдавији, Грчкој, Аустралији, Америци, Канади, Русији и широм Европе.

У недељу 3. марта 2019, на скупу чланова парохије Свете Тројице у Бриџпорту, у Конектикету, донета је једногласна одлука да остану у „ПЦУ“ и да на богослужењу помињу предстојатеља те Цркве, митрополита Епифанија и патријарха Филарета.

Други расколнички свештеник Олексеј Ковчук при цркви Вазнесења Господњег у Клифтону, у Њу Џерсију, такође је изјавио да његова парохија нема намеру да пређе под јурисдикцију Цариграда, већ ће остати у Украјинској Цркви са седиштем у Кијеву. Притом је изјавио: „Нико нема права да одузизма слободу људи, па ни то кога ће сматрати за предстојатеља.“

И црква Светог Николе у Филаделфији такође је ставила до знања да хоће да остане у „ПЦУ“. Иначе, Филарет је лично потписао документ којим се њој даје статус ставропигије, па се сада зову „ставропигија ПЦУ“.

Свештеник Владимир Чајка, старешина цркве у Келну, такође је навео да су његови парохијани на скупштини 17. фебруара изразили јединство са „ПЦУ“ и да су о тој одлуци обавестили Епифанија Думенка при једном личном састанку.