Расте број атеиста међу муслиманима на Западу

Према закључцима донетим на недавном међународном скупу Савета бивших муслимана Енглеске одржаном у Лондону расте, број муслимана који одустају од своје религије и постају атеисти, и то масовно у Француској, Великој Британији и у другим европским државама. Ови атеисти су можда само врх леденог брега, с обзиром на то да многи од таквих задржавају своје мишљење за себе како би избегли одмазгу од других муслимана.

Међународна конференција о слободи савести и уверења одржана је у Лондону од 22. до 24. јула 2017. Њени организатори назвали су је „највећим скупом бивших муслимана у историји“. Учесници су дошли из 30 земаља, и већина њих су бивши муслимани.

Према речима француског социолога Усома Бентабеа, „неки бивши муслимани постали су активисти против смртне казне за отпад, други једноставно називају себе „побуњеницима“ без званичног изражавања своји веровања, док трећа група одбија израз „бивши муслиман“, већ истичу да живе као атеисти.

Француски социолог је напоменуо да атеизам у муслиманском свету расте и да се шири. Међутим, класично исламско право каже да следи смртна казна за отпаднике од ислама.

Савез бивших муслимана је формиран у Великој Британији 2007. године на иницијативу Иранке Миријам Намаз, и има огранке у многим европским  и у неким исламским земљама. Тренутно има више од 100 чланова.

Извор: Orthochristian.com (превод – Информативна служба СПЦ)