Расте број католика у Конгресу САД

Према званичном саопштењу вашингтонског Института за испитивање јавног мнења, број католика у новоизабраном Представничком дому износи 33 процента, а у Сенату 24 процента. Портпарол Представничког дома, Конгреса, Пол Рајан (републиканац) и демократа Ненси Пелоси, обоје су католици и, штавише, иду редовно у цркву. За време избора у новембру 2016. укупно 23 процента изборног чланства иде на римокатолике, и од тога је 52 процента гласало за Доналда Трампа а 45 процената за Хилари Клинтон.

Међутим, број протестаната чланова Конгреса стално опада од 60-тих година прошлог века. Рецимо, протестанти су годинама од 1961-63. имали 398 конгресмена или 75 процената. Данас их има само 56 процената.

Од чланова новоизабраног Конгреса, њих 91 проценат изјашњава се за хришћане, а толико их је било почетком 60-тих година, мада се тада њих 95 процената изјаснило за хришћане. Сматра се да су се гласачи одлучивали за верујућег кандидата, а не за онога који није у вери.

Јевреји имају 27 чланова Конгреса и осам сенатора и тиме представљају највећу нехришћанску групу у Конгресу. Следе мормони са седам чланова у Конгресу и шест у Сенату, а за њима иду муслимани, будисти, хиндуисти који су заступњени са једним до три конгресмена.

Има пет конгресмена православне вере, међу којима је најпознатији Рајнс Прибус који се високо котира у власти. Он је био генерални секретар Републиканске странке и шеф Изборног штаба за Белу Кућу председника Доналда Трампа. Иначе, Прибус похађа редовно грчку православну цркву у Вашингтону,

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)