Разговор митрополита Порфирија са нунцијем Дериком

Данас је у Духовном центру Митрополије загребачко-љубљанске, Високопреосвећени Митрополит Порфирије примио Надбискупа Алесандра Дерика, апостолског нунција у Загребу.

У разговору вођеном у атмосфери хришћанске љубави и међусобног поштовања, саговорници су разменили мишљења о низу проблема са којима се Православна Црква и Католичка Црква суочавају широм света, у Европи, а посебно на простору Хрватске и Србије.

Један од закључака је и да у свету којим доминирају различити облици егоизма, сукоба међу појединцима, групама, народима и државама, православни и католици морају императивно доживљавати Христове речи: „Да сви једно буду...“, и доследно, упркос свести да је пут ка јединству дуг и мукторпан, извршавати ову Господњу заповест. Међусобна љубав једина је права претпоставка будућем јединству, а да би до љубави дошло потребно је упознати се, нужан је дијалог.

У циљу што бољег упознавања Митрополит загребачко-љубљански Порфирије и Надбискуп Дерико договорили су да ће заједно организовати низ пројеката и различитих активности које треба да буду на корист свим људима, независно од тога ком народу и вери припадају.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска