Разговор патријарха Кирила и министра образовања

Дана 29. августа 2016. године у Патријарашкој и Синодалној резиденцији Даниловог манастира одржан је сусрет Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила и министарке образовања и науке Руске федерације гђе Олге Јурјевне Васиљеве, преноси Патриархија.ру. Поздрављајући гошћу патријарх Кирил јој је честитао недавно именовање на високу дужност.

-Образовање је правац у културном и духовном животу од којег много тога зависи, укључујући и то какав ће бити наш човек, какво ће бити наше друштво, каква ће бити наша земља, истакао је поглавар Руске Цркве. -Знамо да у овој сфери постоје одређени проблеми и тешкоће и чини ми се да снаге државе, извршне и законодавне власти и друштвених организација треба да буду максимално концентрисане како би се постигло заједничко схватање задатака, циљева и средства за њихово остварење. Веома бих желео да поразговарам с Вама о Вашем виђењу и схватању свега онога што се дешава у области образовања, додао је патријарх Кирил.

Са своје стране, министарка Васиљева је пре свега указала на тесну повезаност образовања и васпитања. -Школа је увек, у току целе историје човечанства, формирала личност, формирала је човека, а не уског специјалисту, истакла је министарка. -За мене је најважнији приоритет васпитавање човека који има морални ослонац, који није равнодушан према појмовима ‘правда’, ‘доброта’, ‘љубав’, ‘поштовање према старијима’ и ‘брига о старима’. Нажалост, у нашем језику су потпуно нестале речи ‘милосрђе’ и ‘самилост’.

-Много пута сам поновила, а поновићу још једном: учитељски посао јесте служење, то је призвање, а не пружање услуга. Учитељ, лекар и свештеник нису професије, то је служење, и тако је увек било. Овде се човек предаје у целини и потпуно, и зато се захваљујући учитељу дешава још једна дивна ствар - ученик почиње да се труди, у њему се развија марљивост,  наставила је О.Ј. Васиљева. -Треба да узмемо све оно најбоље што је постојало и да идемо напред,  изјавила је министарка образовања. -А најбоље што смо имали јесте кладенац руске књижевности, зато што ништа друго не учи човека у тој мери моралним квалитетима о којима сам говорила.

-Треба да изучавамо историју и традицију, јер се на традицији гради наш будући живот. Треба да се бринемо - сваког часа, сваког трена - о томе какав ће ученик бити кад ступи у живот одраслих, како ће се показати. И сва одговорност, пре свега морална, наравно да пада на учитеља, констатовала је О.Ј. Васиљева. -Главни задатак је брига о просветним радницима: о професорима факултета, о професорима који предају у колеџима, о наставницима који предају у школи. Чини ми се да је један од приоритетних задатака да се наставници ослободе мноштва бирократских извештаја који се данас од њих захтевају. Наставник треба да се бави својим стваралаштвом - дивним и сложеним, које изискује много снаге, убеђена је министарка.

-И још један задатак представља стварање јединственог образовног простора. Треба да буде јасно означена база за сваку дисциплину, а такође треба да буду развијени виши нивои. Недопустиво је да у Калињинграду почнемо да учимо једно, а ако се случајно нађемо у Владивостоку видимо нешто што се с овим не подудара. Желим да ставим акценат на садржај наставних програма, јер од тога какви ће бити програми зависи и резултат. То су задаци који су данас најактуелнији, рекла је у закључку О.Ј. Васиљева.

«Мислим да је Ваш став веома правилан, да исправно сагледавате циљеве и задатке који се пред Вас постављају. Чак и овај кратки разговор сведочи о томе да сте дуги низ година размишљали о овим темама, истакао је Његова Светост Патријарх москови и све Русије г. Кирил.

Извор: Православие.ру